AFP or licensors

Meer dan 1.500 betogers in verschillende steden tegen uitspraak in zaak-Sanda Dia

Brussel en Gent lokten respectievelijk een vierhonderdtal en een duizendtal mensen om te protesteren tegen de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. Ook Brugge kon rekenen op een honderdtal betogers. Volgens de betogers zijn de straffen die werden uitgesproken veel te licht.

De uitspraak in het proces rond de dood van student Sanda Dia blijft nazinderen. Vandaag vonden in drie Belgische steden opnieuw manifestaties plaats om op te roepen tot rechtvaardigheid.

De manifestanten kunnen zich niet vinden in de strafmaat die de betrokken leden van studentenclub Reuzegom kregen opgelegd. Het Antwerpse hof van beroep legde 18 leden van de studentenclub Reuzegom werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro op voor de dood van de jonge Sanda. 

Vooral over het uitblijven van een notie op het strafblad en het anoniem houden van de betrokkenen door de media is veel commotie. De term "klassenjustitie" valt bijzonder vaak, verwijzend naar de gegoede afkomst van veel leden van Reuzegom.

BEKIJK - "Sanda Dia had alles tegen. Hij kwam niet uit een rijke familie. Hij had ook de verkeerde huidskleur":

Videospeler inladen...

Betoging in Brussel

In de schaduw van het Brusselse Justitiepaleis verzamelden enkele honderden mensen om hun ongenoegen te uiten. Ook Groen-covoorzitter Nadia Naji en PVDA-parlementslid Jos D'Haese tekenden present.

"Het is voor mij heel duidelijk dat praktijk en theorie van het recht heel ver van elkaar staan", zegt rechtenstudente en organisator Eliza Plesea. "Het is blok, maar ik kan nu niet studeren voor mijn examens, wetende dat er zoveel onrecht is in het land waarin ik woon."

Mede-organisator Isabelle Tomasevic, van PVDA-studentenbeweging Comac, neemt het woord klassenjustitie in de mond. Ze spreekt ook over racisme, binnen justitie en in de samenleving. "Ik denk dat heel België verontwaardigd is en er boos van wordt omdat Sanda Dia geen rechtvaardigheid heeft gekregen."

Videospeler inladen...

Ook de media waren kop van Jut op de betoging in Brussel. Veel manifestanten zijn het oneens met de beslissing om de namen van de veroordeelde Reuzegom-leden niet te noemen. Verschillende betogers scandeerden die namen wel en droegen pancartes waarop ze geschreven stonden.

Opvallende aanwezige was youtuber Acid of Nathan Vandergunst. Hij zorgde deze week nog voor grote ophef door op zijn YouTubekanaal de namen en achtergronden van vier Reuzegomleden te delen.

Duizendtal betogers in Gent

In Gent hebben een duizendtal mensen betoogd tegen de uitspraak in de zaak-Sanda Dia. Ze wandelden van de stadshal naar het justitiepaleis. "Als we niet protesteren wordt alles in de doofpot gestoken. Als we niet op straat komen dan gaat er geen verandering komen", zegt mede-initiatiefneemster Ellen Jacobs.

In het centrum van Brugge verzamelden een 100-tal mensen om hun ongenoegen te uiten. 

BEKIJK - Protestactie in Gent:

Videospeler inladen...

Eerder deze en vorige week waren er ook al korte protestmomenten. Op de Antwerpse Groenplaats, op het Leuvense Ladeuzeplein of aan de Munt in Brussel kwamen vlak na de uitspraak bijvoorbeeld al groepen samen voor een sit-in.

protest in Brugge

Meest gelezen