Direct naar artikelinhoud
NieuwsReuzegom

Acid tijdens manifestatie in Brussel: ‘Morgen kom ik met meer’, parket start voorlopig geen onderzoek naar YouTuber over Reuzegom-video

Ook YouTuber Acid was aanwezig op het stil protest. Hier in gesprek met Jos D’Haese van PVDA.Beeld RDK

Aan het Brusselse Justitiepaleis nemen zondagmiddag enkele honderden mensen deel aan de manifestatie ‘Justice for Sanda Dia’. Ook YouTuber Acid was aanwezig, enkele dagen na de heisa rond een video die hij deelde over enkele Reuzegommers. ‘Morgen kom ik met meer.’

Video wordt geladen...

“Ik wilde al bij de manifestatie in Gent en Leuven zijn, maar toen had ik het te druk”, aldus Acid, de influencer die enkele dagen geleden een video op YouTube deelde waarin hij de identiteit van enkele Reuzegommers bekendmaakte. Wat hij van de commotie rond zijn video vindt? “Ik wist dat dat zou gebeuren. Ik heb de video tien dagen na de uitspraak (in het proces rond de dood van Sanda Dia, red.) pas gepost. Ik heb gewacht op jullie, tot jullie iets deden. Maar dat gebeurde niet. Dus heb ik het zelf naar buiten gebracht.”

Acid zinspeelt ook op nieuwe plannen die hij zou hebben: “Morgen meer, morgen gaat leuk worden”. Mogelijk gaat het om een alternatief van zijn YouTube-kanaal, waar hij een tijdje verbannen is. Wanneer hem gevraagd wordt of hij al een tipje van de sluier kan oplichten, antwoordt hij “dat ik een goede advocaat heb.” En hij blijft herhalen: “morgen kom ik met meer, de rest komt morgen. Ik heb toch een manier gevonden om iets naar buiten te brengen.”

Lees nu

Waarom het onbegrip na het proces niet gaat liggen: ‘Reuzegommers in kwetsbare posities? Da’s de zaken omdraaien’

Parket start geen onderzoek

Het parket van West-Vlaanderen is niet van plan om een gerechtelijk onderzoek te starten naar de Reuzegom-video van Acid. Dat laat het parket vandaag weten. De Reuzegommers in kwestie kunnen wel nog klacht indienen, maar daar leek de voorbije dagen alvast weinig animo voor te zijn bij hun advocaten. De kans is dus klein dat Acid vervolgd zal worden voor het bekendmaken van de namen en foto’s van enkele Reuzegommers.

Woede en frustratie

De bijeenkomst waar Acid aanwezig was, werd door de 22-jarige Eliza Plesea, een van Roemenië afkomstige studente die aan de VUB in Brussel studeert, georganiseerd. “Het idee om op straat te komen, is voornamelijk ontstaan uit woede en frustratie na de rechtszaak”, aldus de studente. “Ik kan maar niet begrijpen dat de daders slechts licht gestraft – elk een boete van 400 euro en een werkstraf tussen de 200 en de 300 uur - werden voor de feiten. En dan kan je twee dingen doen: zwijgend toekijken of als volk aantonen dat we dit niet pikken. Ik heb voor het laatste gekozen.”

Uiteindelijk daagden enkele honderden mensen op het Poelaertplein aan het Justitiepaleis op. Onder hen ook Ellen en Katoo uit Antwerpen. “We vinden het belangrijk om hier vandaag te zijn”, klinkt het. “Dat de Reuzegommers zo’n lichte straffen krijgen, snappen we echt niet. Omdat ze rijke ouders hebben, hebben ze zich de beste en duurste advocaten kunnen veroorloven en komen ze er wel heel licht van af. En als je dan ziet dat diegenen die de namen van de daders vrijgeven, zoals YouTuber Acid, heel wat bagger over zich heen krijgen, stellen we ons daar vragen bij.”

Actievoerders op het Poelaertplein in Brussel.Beeld Dieter Nijs

Mal figuur

Organisatrice Eliza Plesea hoopt dat ze Justitie wakker geschud heeft met haar actie. “Wat ik hiermee wil bereiken? Ik hoop dat de rechter op een ochtend wakker zal worden en zal beseffen dat hij het vonnis moet veranderen. Ik weet dat dat niet zal gebeuren, maar ergens hoop ik er wel op. Ik heb ondertussen al telefoontjes van verschillende internationale journalisten gekregen, dus de wereld kijkt mee. En de Belgische Justitie slaat weer een mal figuur.”