Een circulaire sofa, heilzame haarproducten en zomerse tassen: dit zijn de shoppingtips van citta

Lifestyle met een hart voor Antwerpen.

De eerste circulaire designsofa

Nele Vlaeminck en Esther Noëth in hun duurzame sofa.© Sofar

De meubelindustrie is jaarlijks verantwoordelijk voor 11 miljoen ton afval. Om die berg te helpen verkleinen, komen de Antwerpse onderneemsters Nele Vlaeminck en Esther Noëth met hun allereerste Sofar op de markt.

Deze circulaire designsofa is samengesteld uit 100% recycleerbare stoffen afkomstig uit één materiaal. Er worden geen definitieve verbindingselementen, zoals lijm of nietjes, gebruikt waardoor de zetel eindeloos modulair is. De Sofar is er van 1- tot 6-zit en er zijn verschillende opstellingen mogelijk.

De productie is volledig Belgisch en een terugnameservice zorgt ervoor dat de materialen volledig hergebruikt kunnen worden. Hiervoor werken Nele en Esther samen met maatwerkbedrijven.

Een 1-zit heb je vanaf 2.600 euro, www.sofar.club

Heilzame haarproducten

Een detoxkuur voor je kapsel met ’Als je haar maar goed zit’.© Yotanka Baert Photography

Met ‘Als je haar maar goed zit’ biedt Alison Engels een natuurlijk initiatief voor commerciële shampoos. Tijdens een retraite in India ontdekte ze de kracht van ayurvedische kruiden. Ze ontwikkelde op basis daarvan een reeks kruidenmixen en -sprays.

“Ergens zijn we verslaafd geraakt aan commerciële shampoos die onze haardos allesbehalve goed doen. We zijn vergeten dat ons haar nood heeft aan een natuurlijke balans”, stelt ze. Met haar kruidenmixen die werken als een kleiachtig masker stuurt de Antwerpse onderneemster ons kapsel als het ware op een detoxkuur.

Van 9,5 tot 20 euro, beschikbaar via www.alsjehaarmaargoedzit.com

Tas voor hem en haar

Een zomerse draagtas ontworpen door Igor Dieryck en KAAI (95 euro).© RR

Na samenwerkingen met de jonge modetalenten Marie Martens en Nel Maertens bundelt het Antwerpse handtassenmerk KAAI nu de krachten met Igor Dieryck. Die studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie en ging recent aan de slag als junior designer bij het modehuis Hermès.

Voor KAAI ontwierp hij een uniseks draagtas die de herkenbare print draagt uit zijn afstudeercollectie YESSIR. De print is ontstaan uit een experiment met waterverf op een stokoude papiersoort afkomstig van zijn overgrootvader. Een stukje tekst van zijn overgrootvader werd als een subtiel detail in de tas verwerkt. De KAAI x Igor D. Faded crossbody bag is vervaardigd uit 100% nylon. Je kan hem op verschillende manieren dragen door te spelen met de lengte van de riem.

KAAI, Nationalestraat 91, 2000 Antwerpen, www.kaai.eu, 95 euro