Direct naar artikelinhoud
Bruno Struys
De gedachteBruno Struys

Wat als de volkswoede na Reuzegom een opsteker is?

Bruno Struys is journalist bij De Morgen.

Op een van de protesten in ons land tegen de uitspraak op het Reuzegom-proces kondigde Nathan Vandergunst, bekend onder pseudoniem Acid, aan dat hij met “iets nieuws” komt. Dat zegt hij dus na zijn geschrapte YouTube-filmpje waarin hij de mainstreampers nogal het nakijken gaf. In het filmpje noemde hij de werkelijke namen van enkele Reuzegommers, maar hij maakte ook inhoudelijke fouten en riep nog op om eentje van hen te spietsen als een varken.

De essentie van de hele zaak is dat vele Vlamingen het gevoel hebben dat witte rijkeluiszoontjes hier met iets zijn weggekomen. In de studio van De zevende dag werd er rond die vaststelling gefietst: “Het gevoel is er wel en dat is ook belangrijk.” Nee, het is noodzakelijk om te achterhalen of klassenjustitie nog bestaat.

Het had geholpen om dit een rechtvaardig arrest te vinden, als we meteen erna niet overal lazen hoe blij de ene na de andere Reuzegom-advocaat ermee was. En natuurlijk wringt het dat mensen jarenlang kunnen sleutelen aan een middeleeuws aandoend martelsysteem waarbij ze jonge mensen dronken voeren in een put met water in de maand december en dan, als er toevallig een dode valt, ervan afkomen met een werkstraf.

En natuurlijk wringt het dat de dode hier een jongeman van kleur is en het woord racisme in dat arrest niet één keer voorkomt. Ook dat was blijkbaar toeval. Het is geen toeval dat Sanda’s vader daar geen vrede mee neemt, zo liet hij al blijken tegenover Humo.

Ik maakte zelf geen deel uit van de verslaggeving over Reuzegom, maar als ik nu mensen hoor zeggen dat de pers meer aandacht heeft voor Acid dan voor de daden en daders aan de blokhut in Vorselaar, dan hoop ik dat ze toch nog eens af en toe een krant hebben vastgepakt in de afgelopen vijf jaren. Er zijn uitstekende krantenjournalisten die zelfs boeken hebben geschreven hierover.

Ik kan me niet van de mening ontdoen dat dezelfde mensen die de media over het algemeen verwijten te sensationeel te zijn, nu vinden dat de media niet ver genoeg gingen. In de Terzake-studio laakte een privacy-expert aan het begin van zijn betoog dat de media de namen van de Reuzegommers niet noemden, terwijl hij helemaal aan het einde van het debat net wou vragen aan de media om nooit meer namen van veroordeelden te noemen.

Tegelijkertijd klopt het natuurlijk wel dat vele redacties, en laten we het nu even over de onze hebben, witte bastions van middenklasse zijn. Zijn we daardoor milder voor deze Reuzegommers? Ik ben geneigd om te zeggen van niet, maar het is misschien niet aan mij om te oordelen.

Het is duidelijk dat de collectieve verwerking van het individuele leed van Sanda Dia niet is gevonden in de rechtszaal. En dus zoeken mensen hem op straat en gaan ze protesteren in Leuven, Gent of Brussel. Het publieke forum is daar uitermate voor geschikt.

Het is jammer dat het protest hier en daar politiek wordt gerecupereerd, door cd&v-voorzitter Sammy Mahdi op TikTok, en door PVDA via haar studentenvereniging COMAC, dat achter de protesten zit. Maar dat neemt niet weg dat de studenten die in al hun diversiteit voor de universiteitsbibliotheek zitten een krachtig signaal sturen. Een signaal dat voor hen racisme geen plaats heeft aan een universiteit, net als machtsmisbruik en folterpraktijken. Niet met hen.

Daar hadden wel wat meer dan enkele honderden studenten voor mogen opdagen, maar fok de blok. En Fok Reuzegom, zoals in Leuven nu in koeien van letters op een gebouw staat.