Illustratiebeeld. Een muurschildering voor Sanda Dia.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. Een muurschildering voor Sanda Dia. © Vertommen

SLANGEN OP MAANDAG. Het voorrecht van anonimiteit verspreidt een air van klassenjustitie

‘Visolie?’ schoot er door mijn gedachten, toen de advocaat van een der Reuzegommers opriep om ‘geen olie op het vuur te gieten’. In straten en huiskamers brandt nog steeds het vuur van verontwaardiging over de straffen in het proces Sander Dia. Niet zozeer de strafmaat voedt de verbolgenheid, maar vooral het voorrecht van anonimiteit en het blanco strafregister verspreidt een air van klassenjustitie.

49 reacties

  • DIRK VAN DESSEL

    11 maanden geleden
    Het is onterecht om geen vertrouwen te hebben in de Rechtstaat. Enkel anarchisten zouden er belang bij hebben om de vijzen waarmee onze Democratie toch stevig vastgeschroefd is te proberen los te morrelen.
  • Michel Deboeck

    11 maanden geleden
    Juristen, politiekers, en journalisten nemen allemaal een houding van intellectuele en ethische superioriteit aan in verband met de uitspraak Sanda Dia. Maar het gezond verstand zegt iets anders: iemand op gruwelijke wijze laten doodgaan zonder op tijd hulp te verlenen kan onmogelijk bestraft worden door enkele werkstrafjes. Om tot die conclusie te komen is het echt niet nodig het ellenlange arrest van buiten te leren of om 10 jaar rechten te studeren.
  • Gino Denil

    11 maanden geleden
    Een werkstraf wordt niet vermeld op het strafblad. Zo staat het op de websites van de Vlaamse overheid, Patrick Symons.
  • Bert Pelgrims

    11 maanden geleden
    Dat die van het gerecht maar geen gerecht klaar maken, belooft niet veel goeds als ze met 2 maten en gewichten werken. PS, en op het proces Ilse Uytersprot worden alle details in de media geworpen, vreemd toch.
  • Patrick Symons

    11 maanden geleden
    Deze straffen worden WEL opgenomen in het strafrechter. Enkel op het uitreksel worden ze in bepaalde gevallen niet vermeld afhankelijk van het doel van het uitreksel.