Nu al warm? Wacht tot het weekend: eind deze week mogelijk eerste tropische dag van meer dan 30 graden

Afwisselend zonnig en bewolkt, en vooral warm. Dat is de samenvatting van het weerbericht voor de komende dagen. De hele week mogen we temperaturen van 20 graden en meer verwachten. Sterker nog: dit weekend krijgen we mogelijk de eerste tropische dag van het jaar. 

We beginnen de week zonnig met maxima tussen 21 en 25 graden in het binnenland en pieken tot 26 graden in de Kempen en Belgisch Lotharingen. Aan zee blijft het koeler met temperaturen rond 17 graden. De nacht van maandag op dinsdag is helder, al kunnen tegen de ochtend lage wolkenvelden opduiken aan de kust. De minima liggen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 14 graden elders.

Dinsdag wordt het opnieuw zonnig. In de loop van de namiddag ontstaan er landinwaarts stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima schommelen tussen 17 graden aan zee en 21 tot 26 graden in het binnenland. De wind is matig. Aan zee wordt de wind na de middag vrij krachtig.

Ook woensdag begint zonnig, maar in het binnenland ontwikkelen zich net als dinsdag stapelwolken. In de late namiddag of avond is er vooral in de Oostkantons kans op een regen- of onweersbui vanuit Duitsland. De maxima schommelen tussen 17 graden aan zee en 24 tot 25 graden in het binnenland. De wind is nog altijd matig. Aan zee wordt de wind na de middag vrij krachtig.

Donderdag schommelen de maxima nog tussen 17 graden aan zee en 26 graden in het binnenland, de dagen daarna wordt het warmer. "Al een hele tijd zit een hogedrukgebied vastgepind boven de noordelijke Atlantische Oceaan", verklaart weervrouw Sabine Hagedoren. "Daardoor krijgen wij een frisse noordoostenwind en die houdt de temperaturen voorlopig nog redelijk laag."

BEKIJK - "Tegen het weekend gaat de wind meer neigen naar het oosten en krijgen we warmere lucht", aldus weervrouw Sabine Hagedoren:

Videospeler inladen...

"Tegen het weekend gaat die wind wat meer neigen naar het oosten en krijgen we wat warmere lucht. Die gaat ook nog goed voelbaar zijn, maar die gaat de temperaturen vlot voorbij de 25 graden tillen, zelfs richting 30 graden." Mogelijk kunnen we vrijdag of zaterdag spreken van de eerste tropische dag van meer dan 30 graden. Vrijdag worden maxima van 25 tot 30 graden verwacht, zaterdag kan het 26 tot 31 graden worden. 

Meest gelezen