Mark Angelo Sampan

Lijst met luide evenementen in Deinze vanaf nu openbaar: "Zodat mensen minder snel politie bellen"

In Deinze kunnen inwoners voortaan een lijst raadplegen met de evenementen die de geluidsnormen mogen overschrijden. Festivals of buurtfeesten kunnen daarvoor een speciale toelating krijgen. Door de lijst openbaar te maken, hoopt het stadsbestuur dat buurtbewoners toleranter zullen zijn en minder snel de politie gaan bellen. 

Het voorstel om de lijst te publiceren, komt van de partij GroenRood. "Een organisator sprak me daarover aan, dat het toch makkelijker zou zijn als mensen zouden weten van hoe laat tot hoe laat een evenement toelating heeft gekregen om lawaai te maken", vertelt Peter Parmentier van GroenRood. "We hebben die vraag voorgelegd aan het schepencollege en het is goedgekeurd."

We hopen dat mensen minder snel de politie gaan bellen

Bruno Dhaenens, Open Deinze

Iedereen die wil, kan dus vanaf nu een lijst van alle activiteiten die toelating hebben gekregen om af te wijken van de geluidsnormen raadplegen. "Het kan buurtbewoners geruststellen dat ze kunnen zien tot hoe laat het evenement toelating heeft gekregen om luide muziek te spelen", zegt Bruno Dhaenens (Open Deinze). "Daardoor gaan ze misschien minder snel de politie bellen."

"In Deinze geldt ook de regel dat de muziek een uur voor het einde van het evenement in trappen afgebouwd moet worden. Als je bijvoorbeeld toelating krijgt voor 95 decibel, dan gaat het in het laatste uur geleidelijk aan naar beneden, bijvoorbeeld eerst naar 92 en uiteindelijk naar 85 decibel."

Minder geklaag?

Volgens Parmentier is het belangrijk dat mensen zich nu kunnen schikken naar een evenement. "Als ze om 23 uur lawaai horen en dan op de website zien dat het tot 24 uur zal duren, kunnen ze zich even omdraaien, wetende dat het bijna gedaan is. Zo wordt er ook niet nodeloos naar de politie gebeld. We geloven dat we het geklaag in Deinze zo wat kunnen temperen."

Meest gelezen