Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Prins Harry komt naar Londen - naar het hol van de leeuw - voor proces rond mogelijke afluisterpraktijken

De Britse prins Harry is vanuit de VS naar Londen gekomen voor wat hij zijn "levenswerk" noemt. Hij wil de praktijken van de sensatiepers aanpakken en komt deze week getuigen in een proces tegen uitgeverij Mirror Group Newspapers (MGN). Harry heeft, samen met drie andere Britten, een rechtszaak aangespannen die draait rond het onrechtmatig bekomen van informatie, meer bepaald via het hacken van hun telefoons.

1. Wacht, waar gaat dit over?

De Britse prins Harry heeft wel meerdere rechtszaken lopen. Deze zaak gaat over de inbreuk op zijn privacy. Heeft de Mirror Group Newspapers (MGN), waaronder de kranten de Daily Mirror, de Sunday Mirror en de Sunday People vallen, de voicemail van de prins gehackt en privédetectives ingezet om privé-informatie te bekomen?

Harry beweert dat de schending van zijn privacy al begon toen hij nog maar een prille tiener was, rond de periode dat zijn moeder stierf. Prinses Diana verongelukte in augustus 1997.

De verhalen die naar buiten kwamen, zouden hem paranoïde gemaakt hebben en zouden relaties beknot hebben, onder meer met zijn toenmalige vriendin Chelsy Davy. Met haar had Harry van 2004 tot 2010 een knipperlichtrelatie.  

Prins Harry met zijn ex Chelsy Davy die bezweek onder de druk.

MGN noemt de beschuldigingen verkeerd. De uitgeverij stelt dat de bewuste artikels gebaseerd zijn op bronnen. Eerder heeft MGN al afluisterpraktijken toegegeven en heeft daarvoor tientallen miljoenen aan schadevergoedingen uitbetaald. In het geval van Harry zou er geen sprake zijn van phonehacking, want het bewijs is onbestaand (volgens MGN).  

BEKIJK - Prins Harry komt aan bij de rechtbank in Londen:

Videospeler inladen...

2. Is dit uitzonderlijk?

Dat een lid van het Britse koninklijke huis komt getuigen? Ja. De laatste getuigenis dateert van de 19e eeuw zelfs. Kroonprins Edward VII (1841-1910) getuigde twee keer, over valsspelen bij een kaartspel en in een scheidingszaak.

Recenter verscheen prinses Anne, Harry's tante en de zus van koning Charles, in de rechtbank. Zij pleitte in 2002 schuldig, omdat haar hond twee kinderen had gebeten. Door schuld te bekennen, moest ze niet getuigen.

De verzamelde pers aan de rechtbank van Londen.
Copyright 2023 The Associated Press

Ook uitzonderlijk is dat een royal openlijk de confrontatie aangaat met moeilijke vragen. Vergis je niet: het zal een kruisverhoor worden. Hoogheden vermijden dat liever om geen inkijk te moeten geven in het reilen en zeilen van het paleis. 

In april raakte, via gerechtsdocumenten van Harry, nog bekend dat broer prins William een minnelijke schikking trof met het mediabedrijf van Rupert Murdoch, omdat een krant Williams telefoon zou afgeluisterd hebben. In die documenten staat dat William een "aanzienlijk bedrag" zou gekregen hebben, mét goedkeuring van wijlen koningin Elizabeth II.

3. Het hol van de leeuw

Morgen zou Harry in de getuigenbank moeten zitten, melden Britse media. Alles wordt daarvoor in gereedheid gebracht. Zo zijn er langs de weg aan het High Court in Londen - waar Harry zal verschijnen - tientallen dranghekken aangebracht. Er waren maandag al verschillende fotografen en camerateams te zien in de buurt. 

Voor de prins is het een harde confrontatie met zijn eigen demonen. Hij komt als het ware naar het hol van de leeuw: Harry haat oprecht de roddelpers en de paparazzi sinds de dood van zijn moeder.

Het bezorgde hem een trauma met bijhorende paniekaanvallen waarvoor hij in therapie ging. In "Spare" vergelijkt hij paparazzi graag met mieren ("ze komen nooit alleen") en met hyena's ("die zich verlustigen aan weerloze lichamen").

Van het advocatenteam van die "vijand" zal hij nu een spervuur aan persoonlijke vragen krijgen, zijn beschuldigingen zullen in twijfel getrokken worden en elk privédetail zal breed uitgesmeerd worden. En dat onder wereldwijde belangstelling. Net waar hij al zijn hele leven voor op de vlucht is.

Ook Harry's familie, met wie hij op gespannen voet leeft, zal het proces met argusogen volgen. Want wat als blijkt dat de bronnen van de kranten net de Windsors zijn? Zoals hij al in zijn boek "Spare" schreef.

Critici vermoeden dat Harry's carrière en status onder dit proces zal lijden, omdat hij opnieuw in de rol van slachtoffer kruipt. Het (oudere) publiek zou zijn sympathie voor hem (nog meer) verliezen.

Andere experts denken juist dat hij vanuit een ideale positie start, als de underdog. Een moedig gevecht van David (de "kleine man") tegen Goliath (de reus), wat zijn populariteit/respect bij jongeren zal doen toenemen.

Meest gelezen