Opnieuw internationale operatie tegen maffiaclan 'Ndrangheta: 31 arrestaties, waaronder 8 in ons land

Er is opnieuw een internationale politieoperatie tegen de Italiaanse maffiaclan 'Ndrangheta uitgevoerd. In totaal werden in Italië, Duitsland en België 31 mensen opgepakt. In ons land gaat het over 8 mensen. De maffiaorganisatie komt zo opnieuw in het vizier, enkele weken geleden was er al een grote operatie tegen hen.

Vanochtend is de politie binnengevallen op 11 adressen in ons land, voornamelijk in Elsene, Luik , Ans, Grâce-Hollogne en Antwerpen. In totaal werden 8 personen opgepakt die verdacht worden van internationale drugshandel.

Op dit moment worden de acht verhoord, de onderzoeksrechter zal later beslissen over hun aanhouding. Ook in Italië en Duitsland waren er politie-invallen, in totaal werden er daar 23 verdachten opgepakt. 

Tijdens de operatie werd ook voor 3,8 miljoen euro goederen in beslag genomen, het gaat dan voornamelijk over cash geld, drugs, maar ook bijvoorbeeld dure auto's. 

Link met maffia-organisatie 'Ndrangheta?

Het onderzoek kent zijn wortels bij "Operatie Gentleman", een dossier dat in 2015 begint bij de Guardia di Finanza in het Italiaanse Catanzaro. Op dat moment worden 33 leden van de maffiaclan 'Ndrangheta aangehouden en dan gaat de bal aan het rollen. Het Italiaanse onderzoek brengt een omvangrijke drugshandel aan het licht. 

'Ndrangheta is een maffia-organisatie uit de Italiaanse regio Calabrië. Langere tijd waren ze bekend als het minder beruchte broertje van de Siciliaanse Cosa Nostra, maar dat imago hebben ze intussen helemaal van zich afgeschud. Het is de sterkste Italiaanse maffiaorganisatie, die tentakels heeft tot in ons land. Wil je meer weten over de 'Ndrangheta? Lees dan dit artikel. 

Het hoofd van de clan kan uiteindelijk drie jaar later in Frankfurt gearresteerd worden. Maar in die drie jaar tijd is de man erin geslaagd om een nieuwe logistieke basis op te richten in Duitsland, om van daaruit de drugshandel vanuit België naar Zuid-Italië te organiseren. 

In november 2020 wordt het Belgische gerecht getipt dat verschillende verdachten in de regio Luik zouden wonen. Dat vormt meteen het uitgangspunt voor het Belgische onderzoek. 

In ons land gaat het over "extractiecellen". "Zij zijn belast met het wegnemen van goederen die bijvoorbeeld clandestien naar een haven worden vervoerd", klinkt het bij het federaal parket. Niet alleen in ons land, voor alle duidelijkheid, ook in Nederland, Oekraïne, Spanje, Zweden en Noorwegen waren de bewuste cellen actief. Het gerecht kan ook een cocaïne-laboratorium dat in juni 2021 in Antwerpen ontmanteld werd linken aan dezelfde organisatie. 

Het is niet de eerste keer dat de 'Ndrangheta in ons land in het vizier komt, amper een maand geleden was er al een grootschalige operatie waar ook België bij betrokken was. 

"De 'Ndrangheta is de belangrijkste maffiaorganisatie uit Europa, die verantwoordelijk is voor 80 procent van de cocaïne-uitvoer uit Mexico en Peru, ook via ons land", klinkt het bij Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Deze operatie is al de tweede in enkele weken tijd, op die manier proberen we de drugsmaffia zwaar te raken."

De internationale top van België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Spanje in Antwerpen heeft net vandaag een gezamenlijk statement opgeleverd dat op verschillende vlakken oproept tot meer Europese en globale samenwerking tegen drugscriminaliteit. De algemene teneur is dat Europa meer als één moet handelen, meer bepaald ten opzichte van niet-Europese landen die aan de problematiek worden gelinkt.

De zes betrokken landen werken al onderling samen tegen de georganiseerde misdaad, maar roepen ook de Europese instellingen op om dat nog veel meer te doen dan vandaag al het geval is. Er liggen kansen op het vlak van een gecoördineerde aanpak van de beveiliging van havens, EU-delegaties ter zake in regio's als Latijns-Amerika, de Caraïben en de Balkan, "op maat gemaakte" uitleverings- en rechtshulpverdragen tussen Europa en specifieke landen waar drugs vandaan komen of waar drugscriminelen onderdak zoeken, en het verstoren van internationale criminele geldstromen, klinkt het.

Enkele meer concrete plannen zijn het oprichten van een netwerk van magistraten verantwoordelijk voor zee- en luchthavens, informatie-uitwisseling over best practices, corruptie en inbeslagnames van drugs in havens via een nieuw platform, en het creëren van een overzicht van alle verbindingsofficiers en -magistraten in de hierboven genoemde regio's om een efficiëntere internationale samenwerking mogelijk te maken. Er zou ook worden verder gebouwd op het begin dit jaar in Antwerpen gesloten akkoord met rederijen om grensoverschrijdende criminaliteit samen aan te pakken.

Meest gelezen