VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de “onveilige interactie”. Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

lto
Bron: BELGA

Op de beelden is te zien dat het Chinese vaartuig zaterdag het pad kruist van de Chung-Hoon. Het Amerikaanse schip verandert niet van koers, maar ging volgens de marine wel langzamer varen om een botsing te voorkomen. Het Chinese oorlogsschip komt volgens de Amerikaanse marine binnen 137 meter van de torpedobootjager.

In het filmpje klinkt een stem die in het Engels waarschuwt de “vrijheid van navigatie” niet te hinderen. De precieze uitspraak is onduidelijk door de harde wind. De USS Chung-Hoon zou op dat moment met het Canadese fregat HSMC Montréal door de zeestraat tussen China en Taiwan zijn gevaren. De tocht wordt door de Amerikanen omschreven als “routine”.

“Zij zorgden eerst voor problemen”

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde maandag verontwaardigd. “De maatregelen die de Chinese strijdkrachten namen, waren volkomen redelijk, legitiem, professioneel en veilig”, zei een woordvoerder, die werd gevraagd naar de video van de Amerikaanse marine. “De VS zorgden eerst voor problemen en provocaties.”

Het is het tweede incident in korte tijd tussen de strijdkrachten van de rivaliserende grootmachten. De VS klaagden eind mei over een vergelijkbaar voorval in de lucht. Toen zou een Chinees gevechtsvliegtuig “onnodig agressief” langs een Amerikaans verkenningsvliegtuig zijn gevlogen boven de Zuid-Chinese Zee. China stelde toen dat Amerikaanse verkenningsvluchten de Chinese nationale veiligheid bedreigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer