Tekening van beschuldigde Jurgen Demesmaeker (c) Palix

"Alsof hij een fait divers kwam melden": politie getuigt over hoe beschuldigde de moord op Ilse Uyttersprot kwam aangeven

Jurgen Demesmaeker, de man die terechtstaat voor de dood van Ilse Uyttersprot, was niet in paniek toen hij zelf de feiten kwam aangeven op het politiekantoor van Aalst, de ochtend van de 4e augustus 2020. Dat hebben de politiemensen verklaard op het assisenproces in Gent. "Het was alsof hij een fait divers kwam melden", klonk het.Ā 

Het was rond 8.30 uur in de ochtend van 4 augustus 2020 dat Demesmaeker het politiekantoor van Aalst binnenstapte. In de assisenzaal werden vanmorgen bewakingsbeelden getoond van dat moment. Daarop is te zien hoe de beschuldigde enkele minuten moest wachten op de onthaalmedewerkster.

De man lijkt hoegenaamd niet zwaar onthutst, integendeel. Hij loopt schijnbaar rustig rond met zijn handen in de broekzakken. Na een drietal minuten komt de onthaalmedewerkster van de lokale politie aan het loket. "Ik heb daarjuist mijn vriendin vermoord", verklaart Jurgen Demesmaeker spontaan aan haar.

"Ik heb ze de kop ingeslagen met een hamer", zegt hij wat later in de verhoorruimte. Demesmaeker gaf "kalm en sereen" antwoord op de vragen, gaf de hoofdinspecteur vanmorgen mee in de rechtszaal.

"Was betrokkene in paniek, wat was zijn gemoedstoestand?", wilde de procureur weten. "De persoon was absoluut niet in paniek", luidde het antwoord. "Het was als iemand die een fait divers kwam melden, zoals het verlies van een identiteitskaart bijvoorbeeld."

Wie was Ilse Uyttersprot?Ā 

Ilse Uyttersprot (CD&V) was van 2007 tot 2012 burgemeester van Aalst.Ā Ze was de dochter van Raymond Uyttersprot, die zelf ook burgemeester is geweest van Aalst.Ā 

Ze studeerde rechten aan de Universiteit Gent, en ging daarna enkele jaren aan de slag als advocate. Ze werkte ook als kabinetsmedewerker voor staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels, en vervolgens als regiosecretaris van middenstandsorganisatie Unizo.Ā 

In 2012 volgde Christophe D'Haese (N-VA) haar op als burgemeester. Op het ogenblik van haar overlijden was ze nog schepen, maar zonder bevoegdheden.

Ze was 53 jaar op het moment van haar overlijden, en liet twee kinderen achter uit een vorig huwelijk.Ā 

Bloedspatten

De politie toonde in de rechtszaal vanmorgen beelden van een handgeschreven notitie die Uyttersprot had opgesteld met pro's en contra's over haar relatie met Demesmaeker. Over Demesmaeker schreef ze onder meer bij pro "actief, lief, aanbidder, proper, werker, bemiddeld" en bij contra onder meer "verleden, ADHD, playboy (?), te aanhankelijk, jaloers, veeleisend en koppig".

Ook werden beelden getoond van de technische vaststellingen door de politie en het gerechtelijk labo, beelden van het appartement en de kamer waar Uyttersprot werd gedood. De assisenvoorzitter waarschuwde voor confronterende beelden. Op de foto's waren onder meer het lichaam van het slachtoffer te zien, en de vele bloedspatten in de kamer, tot op het plafond toe.

Onenigheid in de relatie

De relatie tussen Ilse Uyttersprot en Jurgen Demesmaeker duurde zo'n drie maanden, van de eerste helft van mei 2020 tot aan de feiten begin augustus van dat jaar. Maar uit - onder meer - het nalezen van het berichtenverkeer van Uyttersprot en Demesmaeker blijkt dat de relatie al vrij snel moeizaam verliep.

Demesmaeker had al van in het begin (seksueel) contact met andere vrouwen en was ook actief in homochats, ontdekten de speurders. En na een zestal weken in de relatie bemerken de speurders opmerkingen van "onenigheid" in het berichtenverkeer tussen Demesmaeker en Uyttersprot.

Uit dat sms-verkeer, dat in de rechtszaal werd geprojecteerd, blijkt ook dat Demesmaeker het mentaal moeilijk had en dat Uyttersprot er verschillende keren bij hem op aandrong om professionele hulp te zoeken. Demesmaeker had kennelijk ook schrik dat Uyttersprot hem zou verlaten, had hij verschillende keren aangegeven in berichtjes. De dag voor de feiten stuurde hij nog een dergelijk berichtje naar Uyttersprot. "Van dumpen is geen sprake, maar je moet je laten helpen", was haar antwoord.

10 minuten en 21 seconden

De beschuldigde heeft tegenover de politie destijds verklaard dat hij Uyttersprot heeft gedood omdat ze hem "koeioneerde". Toen de wekker op haar gsm afging (speurders hebben achterhaald dat dat om 8.15 uur gebeurde) de ochtend van de 4e augustus, zuchtte ze blijkbaar even. De wekker ging in snooze-modus en Uyttersprot ging opnieuw slapen. Dat moment was voor Demesmaeker naar eigen zeggen een trigger, uit schrik dat "het weer zou gaan beginnen".

Hij liep, zo verklaarde althans Demesmaeker, naar de berging naast de slaapkamer, pakte een hamer uit zijn gereedschapskist en sloeg er zes keer mee op het hoofd van Uyttersprot. Daarna fatsoeneerde hij zich in de badkamer en trok naar het politiekantoor, waar hij om 8.29 uur aankwam. Een kwartier nadat de wekker was afgegaan.Ā 

Tijdens de zitting vandaag op het assisenproces werd een video van de wedersamenstelling van de feiten getoond. Op basis daarvan kwamen de speurders uit op een tijdsbestek van 10 minuten en 21 seconden tussen het afgaan van de wekker, de moord, en de aankomst op het politiekantoor. Al gaven de speurders meteen ook mee dat de handelingen tijdens de reconstructie "strak" werden uitgevoerd, "zonder emotionele pauzes".Ā 

Waarom noemt VRT NWS de naam van de beschuldigde in dit proces?

De moord op Ilse Uyttersprot was een ernstig misdrijf, met gewichtig maatschappelijk belang. Jurgen Demesmaeker is zelf naar de politie gestapt en heeft bekentenissen afgelegd, die hij tot op vandaag niet heeft ingetrokken. We kunnen er dus van uitgaan dat hij Uyttersprot gedood heeft.

De kans is groot dat hij voor lange tijd opgesloten wordt en niet meteen naar de maatschappij terugkeert. Al die elementen maken datĀ  het volgens de Code van de Raad voor de Journalistiek gerechtvaardigd is om zijn naam te noemen.

Meest gelezen