Maffia

Justitie viseert ‘top van de piramide’ in drugsonderzoek

Bij elf huiszoekingen werden acht aanhoudingen verricht. Ook in Duitsland loopt een onderzoek.© reuters

In een onderzoek van het federaal parket heeft de Luikse politie acht personen opgepakt die verdacht worden van internationale drugshandel. Bij elf huiszoekingen in Elsene, Luik, Ans, Grâce-Hollogne en Antwerpen nam de politie ook een handvuurwapen, vijf kilogram cocaïne en 30.000 euro in beslag. Ook in Duitsland is een verdachte opgepakt.

dvv
Bron: belga

Het dossier, dat geleid wordt door een Luikse onderzoeksrechter, maakt deel uit van een onderzoek dat al enkele jaren geleden begon, met banden met de Italiaanse maffia ‘ndrangheta, meldt het federaal parket. ‘In 2015 lanceerde de Guardia di Finanza in Catanzaro de operatie Gentleman, die leidde tot de aanhouding van 33 leden van een maffiaclan’, klinkt het. ‘Het Italiaanse onderzoek bracht een omvangrijke drugshandel aan het licht, van onder andere cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Het hoofd van de clan kon in Frankfurt worden opgepakt, nadat hij drie jaar op de vlucht was geweest.’

In die drie jaar zou de man een logistieke basis hebben uitgebouwd in Frankfurt am Main, in Duitsland, om de drughandel vanuit België naar Zuid-Italië te organiseren. Het Belgische gerecht kreeg in november 2020 te horen dat een aantal verdachten zich in de regio Luik zou ophouden.

Extractiecellen

‘Het onderzoek werd gevoerd door de FGP (Federale Gerechtelijke Politie, red.) Luik, in samenwerking met hun Italiaanse collega’s in Catanzaro en hun Duitse collega’s in Frankfurt, en heeft het mogelijke bestaan in België aan het licht gebracht van extractiecellen, cellen die belast zijn met het wegnemen van goederen die bijvoorbeeld clandestien naar een haven worden vervoerd’, gaat het federaal parket voort.

‘De cellen waren actief in onder andere Odessa in Oekraïne, Spanje, Zweden en Noorwegen, maar ook in België en Nederland. Na de kraak van het versleutelde SKY ECC-netwerk kon de politie een massa informatie achterhalen over de criminele organisatie.’

Volgens het federale parket zou de ontmanteling van een cocaïne-extractielaboratorium, dat in juni 2021 in de regio Antwerpen werd ontdekt, ook in verband staan met dezelfde criminele organisatie. ‘Tot dusver zijn in Italië, België, Duitsland, Zweden en Oekraïne verscheidene personen aangehouden die banden hebben met de betrokken criminele organisatie, en zijn in Europa en Zuid-Amerika honderden kilo’s cocaïne in beslag genomen’, klinkt het nog.

Een maand geleden, op 3 mei, vond ook al een internationale gerechtelijke actie plaats tegen de ‘ndrangheta. Daarbij werden in België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Portugal, Spanje, Slovenië, Roemenië, Brazilië en Panama in totaal bijna 150 verdachten opgepakt. In België pakten speurders toen 13 personen op.

Groeiende internationale samenwerking

De actie tegen de ‘ndrangheta-maffia is het resultaat van de groeiende internationale samenwerking tegen de drugscriminaliteit. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘We tonen hiermee dat we verenigd zijn in de strijd tegen de georganiseerde misdaad’, zegt hij.

Begin mei werden in heel Europa al 132 verdachten aangehouden na een actie tegen de ‘ndrangheta. ‘Het is de belangrijkste maffiaorganisatie in Europa, verantwoordelijk voor 80 procent van de cocaïne-invoer vanuit Mexico en Peru’, zegt Van Quickenborne. ‘Dit is echt de top van de piramide. We willen de criminelen hiermee in het hart treffen.’

Van Quickenborne zit vandaag met onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) samen over de problematiek, net als met ministers en topfunctionarissen uit Duitsland, Italië, Frankrijk, Nederland en Spanje, en de top van Europol en de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.