© AFP

Britse regering koopt twee nieuwe schepen om migranten in onder te brengen

De Britse regering heeft twee nieuwe schepen aangekocht waarin in totaal 1.000 migranten kunnen worden opgevangen. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak maandag aangekondigd. Volgens Sunak loopt het aantal migranten dat in het Verenigd Koninkrijk aanmeert intussen af.

lto
Bron: BELGA

De Britse regering maakte van de bestrijding van illegale migratie over het Kanaal een van haar stokpaardjes. Volgens Sunak werpen de maatregelen nu hun vruchten af en is het aantal migranten dat de oversteek waagt met een vijfde gedaald in vergelijking met vorig jaar. Een terugkeerakkoord met Albanië heeft er bovendien toe geleid dat 1.800 mensen naar dat land konden worden teruggestuurd, zei hij maandag tijdens een persconferentie.

De regering kocht twee schepen aan om migranten in onder te brengen. Het eerste zal later deze maand aanmeren in Portland en ongeveer 500 mannelijke asielaanvragers herbergen. De schepen moeten de druk op lokale besturen verlichten en vermijden dat hotels worden gebruikt om migranten op te vangen.

In 2022 staken in totaal 45.755 migranten het Kanaal over, een recordaantal sinds het begin van de tellingen in 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer