Welpjes voor het eerst in beeld: minstens vijf nieuwe jonge wolven

Houthalen-Helchteren -

Wolven Noëlla en August zijn eind april de ouders geworden van minstens vijf welpen. Dat blijkt uit de eerste camerabeelden. Van de twee jaarlingen van 2022 die in april nog in Limburg waren, ontbreekt voorlopig elk spoor.

Mireille Maes

Bij het uitlezen van de wildcamera’s van INBO en Natuur en Bos in het wolvengebied vorige week hebben wetenschappers kunnen vaststellen dat er minstens vijf welpen zijn dit jaar. Maar dat kunnen er ook meer zijn. De wetenschappers gaan er vanuit dat er nu minstens zeven wolven in Limburg zijn.

In een filmpje dat werd verspreid, zie je vier welpen. “De welpen van vorig jaar, de zogenaamde jaarlingen, zien we consistent niet meer op camerabeelden. Wat ons laat vermoeden dat ze weg zijn. Maar het kan uiteraard altijd dat we ze over het hoofd hebben gezien”, zegt Koen Van Muylem, woordvoeder van het INBO. In 2022 werden er negen welpen geboren.

Zogen

Als er geen jaarlingen meer zijn, zitten Noëlla en August voor het eerste sinds hun eerste worp in 2020 zonder babysit. Zij moeten als ouderpaar zonder hulp voor de welpen zorgen. “En dat houdt vooral in: zorgen voor eten. Want het zogen is - een dikke maand na hun geboorte - ongeveer voorbij en nu beginnen de welpen vast voedsel te eten. Momenteel nog niet zoveel, waardoor het ouderpaar nog voldoende heeft met het wildaanbod in het kerngebied. Maar we kunnen het niet genoeg herhalen: over een paar maanden, in de nazomer, eten die welpen wel veel en gaan ze mee op jacht buiten het kerngebied. Daarom voor de mensen die hun kleine landbouwdieren nog niet achter een wolfwerende omheining hebben staan: maak er nu werk van”, aldus nog de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer