archieffoto van VR-training bij politie

Gentse politie oefent rijstijl voor interventies in virtuele realiteit

De Gentse politie gebruikt sinds kort VR-brillen om ook interventies met voertuigen in te kunnen oefenen. De brillen geven de agenten een erg realistisch beeld, ze kunnen er een aangepaste rijstijl instuderen zonder al meteen de openbare weg op te moeten. De politie gebruikte de brillen eerder al om te oefenen op identiteitscontroles. 

De Gentse politie heeft al enkele jaren brillen waarmee ze in "virtual reality" (virtuele realiteit) bepaalde situaties inoefenen. Het gebeurt bijvoorbeeld al om identiteitscontroles na te spelen in een realistische setting. De brillen krijgen sinds kort een nieuwe toepassing. Ze worden nu ook gebruikt om 'prioritair rijden' met politiewagens in te oefenen. De trainingen met VR-brillen volgen op een theoretische opleiding en helpen om de techniek later ook vlot te gebruiken op de openbare weg. 

Prioritair rijden

De opleiding 'prioritair rijden' legt de focus op beheerst rijden, ook met politieauto's die soms heel snel ter plaatse moeten zijn. De focus ligt niet zozeer op snelheid. "We gaan uit van de SAFE-aanpak", klinkt het bij de politie. Dat is een kader waarbij de voertuigen zo rijden dat ze een wijd overzicht houden, op een veilige afstand van andere weggebruikers, om zo ook goed te kunnen anticiperen op wat er gebeurt op en rond de weg. Dat wordt nu dus nog beter ingestudeerd met een VR-bril. In een laatste fase zijn er ook echte oefeningen, om de techniek helemaal onder de knie te krijgen. 

"Het grote voordeel is dat er een 'future memory' wordt opgebouwd", stelt de politie. Het brein traint als het ware goede en slechte situaties én leert daaruit, voor de agenten ook echt de weg op gaan. Het maakt de theorie begrijpelijker en zorgt er ook voor dat de agenten die de opleiding volgen, met elkaar en de lesgevers in gesprek gaan.

Aanvullende opleiding

De opleiding 'prioritair rijden' is een aanvullende training van de politiezone Gent om nieuwe krachten snel klaar te stomen, bovenop de federale opleiding. Die kan de instroom niet altijd volgen. Het nieuwe VR-luik is door een bedrijf ontwikkeld op vraag van de Gentse politie. 

Meest gelezen