QUIZ. Diabetes liga roept op om meer groenten te eten, maar hoe is het met jouw groentekennis gesteld? Test het hier
De Diabetes Liga lanceert vandaag ‘Een week gezonder’, een challenge om van 5 tot 11 juni meer groenten en fruit en minder ultrabewerkt voedsel te eten. Ben jij wel te vinden voor een uitdaging? Weet jij hoeveel gezonds je dagelijks moet eten? Of dat spruitjes bijna 3 keer zoveel vitamine C als citroenen bevatten? Test je kennis over groenten en fruit in onze quiz en ontdek de zes tips van ambassadeur en diëtist Michaël Sels.
Na ‘Dagen zonder vlees’ en ‘Tournée minérale’ is de Vlaming al vertrouwd met voedingsuitdagingen. Toch is ‘Een week gezonder’ nog een tikje anders, zegt een enthousiaste Michaël Sels, hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en ambassadeur van de actie. “De meeste challenges laten iets weg, maar wij hanteren een positieve insteek. We willen mensen net enthousiast maken om méér te eten van het goede.”
“Meer groenten en fruit eten heeft verschillende positieve gevolgen. Zo krijg je uiteraard meer vezels binnen, meer vitaminen en mineralen. Maar je hebt ook het indirect effect: als je meer groenten op je bord legt, zal je als vanzelf minder vlees opscheppen en als je meer fruit eet, zal je minder toegevoegde suikers binnenkrijgen via allerlei snacks. We hopen met de campagne echt een verschil te maken. Dat doen we erg toegankelijk: wij maken de stap van nul naar één.”
De actie is nodig, want heel wat mensen zijn de weg in voedingsland wat kwijt. De Vlaming eet gemiddeld te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten. Dat blijft niet zonder gevolgen: bijna zes op de tien Belgen zijn te zwaar en zeker zestien procent is obees. In de zoektocht naar oplossingen volgen ze bovendien niet altijd de meest betrouwbare richtingaanwijzers, zegt Sels: “Voeding is voor veel mensen een nieuwe religie geworden, waarin goeroes je met allerlei exotische producten of onbekende stoffen willen overtuigen van hun gelijk. ‘Een week gezonder’ blijft daar zover mogelijk van weg: het is een oproep om van nul te beginnen en terug te keren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes.”
Hoe goed is jouw kennis over groenten en fruit? Test het hier:
Zes tips om van Michaël Sels om ‘Een week gezonder’ tot een goed einde te brengen
1. Ga voor méér, méér, méér, niet voor minder, minder minder. Zet vooral meer groente, meer fruit en vaker volle granen op je menu. Doe je dat, dan volgt de rest vanzelf.
2. Bereid je goed voor. Zorg dat je fruitmand goed gevuld is en dat je koelkast uitpuilt van de groenten.
3. Maak de drempel om groenten en fruit te eten voor jezelf zo laag mogelijk. Voorgesneden, verpakte blokjes mango zijn niet ideaal, maar ze zijn wel beter dan geen fruit. Ook diepvriesgroenten zijn gezond. Als dergelijke producten ervoor zorgen dat meer fruit eten haalbaar wordt, zijn ze het overwegen waard.
4. Vraag jezelf af waarom je wil eten. Moet het je enkele uren energie geven of is het voor de gezelligheid? Kies je voedsel in functie daarvan. Dat kan bijvoorbeeld een vullende peulvruchtensalade zijn of een groentedip met crackers.
5. Het een ware uitdaging om in de winkel niet in oude gewoonten te vervallen. Denk daarom op voorhand goed na over een boodschappenlijstje en houd je eraan. De Diabetes Liga helpt je daarbij tijdens ‘Een week gezonder’.
6. Koop niet wat je oma of twaalfjarige kind niet zou begrijpen. Staan er op het etiket van een product in de supermarkt heel wat termen die je niet kent, dan gaat het waarschijnlijk om ultrabewerkt voedsel en laat je het beter staan.
Je kan nog steeds inschrijven voor ‘Een week gezonder’ op de website van de Diabetes Liga. Daarmee maak je kans op een kookworkshop met ambassadeur Michaël Sels en ontvang je heel wat tips, boodschappenlijstjes en recepten.
Lees ook:
8 op de 10 Belgen grijpen naar snacks om zich beter te voelen: “Maar dat heeft nadien het omgekeerde effect”, waarschuwt diëtist (+)
Wereldbevolking eet dubbel zoveel zout als nodig en dat kan fataal zijn: hoe zit het in België? En hoe kan je makkelijk minderen? (+)
Diëtist bespreekt de 10 best werkende diëten: “We weten al 25 jaar hoe we moeten eten, maar we doen het niet” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
Elke bank kan vanaf deze zomer nog maximaal vier gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Wil een bank een spaarrekening schrappen, dan moest ze daarover tegen eind april 2024 de klanten verwittigen. Valt ook jouw spaarrekening weg? Spaargids.be geeft een overzicht. -
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?