James Arthur Photography

Eind juni opnieuw werken op E17-viaduct Gentbrugge: brugvoegen moeten na twee jaar al vervangen worden

De brugvoegen op het viaduct van Gentbrugge in de richting van Kortrijk moeten opnieuw vervangen worden. In 2020 en 2021 kreeg de brug een grondige renovatie, met veel verkeersproblemen als gevolg. Door de coronapandemie liep de start van de werken vertraging op. Daardoor zijn de brugvoegen in koude en natte omstandigheden aangebracht. Daardoor voldoen ze niet aan de kwaliteitseisen en moet alles opnieuw. De werken zullen zo’n vijf weken voor hinder zorgen.

Van 26 juni tot 7 augustus wordt er opnieuw gewerkt op het E17-viaduct in Gentbrugge. De brugvoegen op de rijstroken richting Kortrijk worden vervangen. Zij zijn destijds niet geplaatst in optimale weersomstandigheden en voldoen daardoor niet aan de kwaliteitseisen. Dat zorgt voor vroegtijdige slijtage en schade aan de voegen.

De brug kreeg in 2020 en 2021 een grondige renovatie. Wegens de Covidpandemie zijn de werkzaamheden toen later gestart dan oorspronkelijk gepland, waardoor het plaatsen van de voegen in het najaar van 2020 moest gebeuren. "Dat is geen ideale periode voor voegwerken, want die zijn erg regen- en temperatuurgevoelig", legt Jef Schoenmaekers uit van het Agentschap Wegen en Verkeer uit. "We hebben toen de keuze gemaakt om de plaatsing toch te laten doorgaan om maanden vertraging te vermijden. Verschillende van de voegen richting Kortrijk die toen geplaatst zijn, blijken niet te voldoen aan de kwaliteitseisen en vertonen al beschadigingen. Richting Antwerpen hebben we die problemen niet."

Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer mogelijk. Om de verkeershinder richting Kortrijk zoveel mogelijk te beperken, werkt Wegen en Verkeer in twee fasen. Per fase pakt de aannemer twee rijstroken aan, zodat doorgaand verkeer altijd gebruik kan maken van de andere rijstroken. 

Meest gelezen