Ymke Dirikx

Mumford & Sons vervangt Stromae op Rock Werchter: "Niemand kan zo'n held in België vervangen"

Er is een vervanger voor Stromae op Rock Werchter: de Britse folkrockgroep Mumford & Sons wordt de headliner op donderdag 29 juni. Dat heeft Rock Werchter net aangekondigd. Het wordt hun eerste Europese show in drie jaar tijd. "Geen enkele artiest kan een held als Stromae vervangen", reageert Marcus Mumford, frontman van Mumford & Sons in een interview met Eva De Roo op Studio Brussel.

Op de eerste festivaldag van Rock Werchter 2023 zou Stromae de grote headliner - en publiekstrekker - zijn. Maar enkele weken geleden annuleerde de Brusselaar zijn volledige "Multitude"-tournee, door aanhoudende gezondheidsproblemen. Rock Werchter moest dus op zoek naar vervanging.

Er waren geruchten over onder meer de komst van Foo Fighters, maar de keuze is gevallen op Mumford & Sons, vier jaar na hun vorige headlinershow op het festival. De Britse groep zal het hoofdpodium afsluiten op donderdag 29 juni. "Het was bijna een onmogelijke opdracht om het gat dat Stromae heeft geslagen in de programmatie op te vullen, maar onze vrienden van Mumford & Sons zijn ingegaan op onze uitnodiging om te headlinen", zo schrijft Rock Werchter op sociale media.

"We zijn heel blij dat we sneller dan gedacht terugkeren naar Rock Werchter. Het is één van onze favoriete festivals in de wereld en we houden van België. We hebben niet lang moeten nadenken toen de vraag kwam, want we zijn toch in de buurt", reageert frontman Marcus Mumford bij Eva De Roo op Studio Brussel. De Britse folkrockgroep is tot midden augustus op tournee in Europa, en speelt op 1 juli - twee dagen na Rock Werchter - in Stockholm.

"Het was een grote "ja" voor Werchter, maar wel één met een dubbel gevoel, want ik ben zelf een grote Stromae-fan. Als headliner voor een Belgisch publiek is hij zo groots: die schoenen vallen door geen enkele andere artiest te vullen. We wensen hem het beste en hopen dat hij snel beter wordt. Ik heb hem vorig jaar gezien op een evenement in New York. Ik ben hem gaan zeggen hoe geweldig ik hem vind, ook al is dat helemaal niet cool. Hij kende me niet, maar reageerde heel lief."

We hebben hier een dubbel gevoel bij: eigenlijk kan geen enkele artiest de headlinerplek van Stromae invullen op een Belgisch festival, en ik ben zelf grote fan van hem

Marcus Mumford, frontman Mumford and Sons

De kans bestaat dat Mumford & Sons een muzikaal eerbetoon zal brengen aan Stromae, in de vorm van een cover. "Daar denken we over na, al is mijn Frans helemaal niet goed. We denken wel dat de muziek van Stromae zeker een rol zal spelen tussen de verschillende optredens door die dag."

Het wordt de vierde show van Mumford & Sons op Rock Werchter, na optredens in 2012, 2015 en 2019. "Wat een festival: de schaal is enorm en de affiche is altijd geweldig. Als band het podium van Rock Werchter betreden: dat is een moment van pure rock-'n-roll. België was snel mee met onze muziek ook."

Door de coronacrisis en de soloplaat van frontman Marcus Mumford is het lang geleden dat Mumford & Sons samen heeft opgetreden. Ze hadden dit jaar geen plannen voor een uitgebreide tournee, maar dat is toch anders uitgedraaid.

"Deze zomer is een soort reünie die per ongeluk tot stand is gekomen. We hadden één concert gepland, en toen er andere vragen kwamen, vonden we het moeilijk om "nee" te zeggen omdat ze zo graag live spelen. Nu staan we terug voor onze fans, terwijl we nadenken over nieuwe muziek."

Nog twee wijzigingen op de Rock Werchter-affiche

In de marge van dit nieuws heeft Rock Werchter nog twee andere wijzigingen in de programmatie bekendgemaakt. De Amerikaan Nathaniel Rateliff & The Night Sweats annuleren zo goed als hun volledige tournee - op één show in Engeland na - waaronder ook zijn show op Rock Werchter op donderdag 29 juni. Na Stromae verliest het festival een tweede artiest die dan op het hoofdpodium zou staan. De Nederlandse Froukje neemt zijn tijdslot over. De Belgische singer-songwriter Berre, die doorbrak via TikTok, wordt aan de affiche toegevoegd: hij mag de Klub C-tent openen op vrijdag 30 juni. 

Meest gelezen