Ivan Elegeert

Onbekende weldoeners die graven op kerkhof Zele versierden met keramieken bloemen, treden uit anonimiteit

Het is duidelijk geworden van waar de keramieken bloemen op de graven van het kerkhof van Zele komen. Sinds vrijdag bleken alle graven versierd met de kunstwerkjes uit keramiek. Maar lang konden de kunstenaars niet onder de radar blijven. Intussen is duidelijk dat de verrassende versieringen van Keramiekstudio Terramuse in Zele komen. Eigenaar Danny Smet maakte de bloemen samen met drie collega-keramisten. 

In Zele was er afgelopen weekend heel wat te doen over het kerkhof van Zele-Huivelde. Positieve beroering weliswaar. Want een anonieme weldoener had alle graven versierd met bloemen gemaakt uit keramiek. Op sociale media regende het lofbetuigingen, dankwoorden en positieve reacties van nabestaanden. Ook al leek niemand te weten van wie de bloemen kwamen. Tot vanmorgen de weldoener zich bekend maakte. Of liever de weldoeners. Want de bloemen komen van Keramiekstudio Terramuse in Zele. Eigenaar is Danny Smet. Maar hij maakte de bloemen samen met drie mensen die eerder bij hem op cursus kwamen. 

"Het is intussen een publiek geheim dat wij erachter zitten", lacht Danny Smet. "We dachten dat in alle anonimiteit te doen, maar dat was duidelijk een beetje naïef van ons." Het idee voor de "guerilla-bloemen-actie voor de overledenen", zoals hij het noemt, ontstond in zijn studio. "Het komt niet alleen van mij, maar dus ook van drie andere mensen die intussen vrienden zijn geworden: Maria, Greet en Siegrid. We wilden gewoon een positieve boodschap uitbrengen, eens iets doen voor de mensen, we wonen in een wijk waar iedereen elkaar kent. Dus de mensen die op dat kerkhof liggen, zijn altijd wel bekenden, of familie van bekenden."   

Iedereen moest een bloem krijgen, en daarvoor trok Danny zelf naar het kerkhof: "Ik ben op voorhand gaan tellen en het waren 305 graven. We wilden niemand vergeten." Daarop begonnen de vier de bloemen in keramiek te maken. "Dat was eigenlijk geen moeite, niemand zag dat als een opoffering. Met een glas wijn, en af en toe eens goed lachen, ging dat vlot", knipoogt Danny. Ook al lokt de actie veel warmte en positiviteit uit, ze is niet voor herhaling vatbaar. "Niet dat we dat niet meer willen doen, maar het zou niet meer persoonlijk zijn als we dat voor andere kerkhoven doen. Hier kennen we de mensen zelf en dat is een groot verschil", besluit Danny Smet.

Meest gelezen