De politiezone Antwerpen verspreidde naar aanleiding van de zaak een oproep tot getuigen en verspreidde ook camerabeelden van de feiten.

Portier karaokebar slaat klant in coma, parket vordert vier jaar: “Eerst neergeslagen, dan nagetrapt”

ANTWERPEN -

De openbare aanklager in Antwerpen vordert vier jaar gevangenisstraf tegen portier Soufiane H. (28), omdat hij vorig jaar een klant van karaokabar Bonaparte in coma heeft geslagen. Het 38-jarige slachtoffer lag maanden in het ziekenhuis en liep blijvende hersenschade op.

De beklaagde stond in de nacht van 1 op 2 april 2022 aan de ingang van karaokebar Bonaparte op de Grote Markt in Antwerpen. Hij werkte er naar eigen zeggen als ‘host’, maar volgens de procureur stond hij in feite als illegale portier aan de zaak.

Het slachtoffer, dat dronken was, wilde samen met een vriend naar binnen gaan, maar werd de toegang ontzegd. Toen hij zag dat twee andere personen wel naar binnen mochten, ging de dronken dertiger verhaal halen bij Soufiane H. “Op camerabeelden is te zien hoe mijn cliënt hem een klap met de vlakke hand in het gezicht gaf”, aldus meester Kris Luyckx, raadsman van het slachtoffer.

Buitensporig

“Het is begrijpelijk dat hij een reactie van de portier mocht verwachten, maar de reactie was buitensporig. De beklaagde slaat hem eerst keihard neer met de vuist, waardoor mijn cliënt achterover valt op straat. Maar daar bleef het niet bij: op het moment dat mijn cliënt op de grond ligt, geeft hij hem ook nog een harde trap. Dat was buitensporig.”

Op het moment dat het slachtoffer valt, horen de omstaanders iets ‘kraken’. De dertiger raakt buiten bewustzijn . “Mijn cliënt liep een schedelbreuk met hersenvliesbloedingen op. Na een coma van zeven weken, lag hij nog maanden op intensieve zorgen. Daarna volgde een lange revalidatie, want hij moest opnieuw leren praten en stappen. Van de feiten kan hij zich helemaal niets meer herinneren”, stelde meester Kris Luyckx, die een voorlopige schadevergoeding vroeg. “De kosten voor mijn cliënt en zijn familie zijn enorm. Niet alleen de medische kosten, ook het verlies inkomsten mag niet onderschat worden. Probeer maar eens een huis af te betalen als je gezin het plots met één inkomen moet stellen.”

Meerdere dossiers

De procureur vond de feiten bewezen en vorderde vier jaar cel tegen Soufiane H. “De beklaagde heeft bewust zwaar uitgehaald. Het slachtoffer heeft zich misdragen en daagde hem uit, maar zijn reactie valt niet te verantwoorden. De beklaagde werd in meerdere dossiers verdacht van slagen en verwondingen, maar werd nog niet veroordeeld.”

De verdediging ging niet uit de weg dat Soufiane H. in de fout was gegaan, maar meende wel dat het slachtoffer de slagen had uitgelokt door als eerste geweld te gebruiken. De dertiger zou de beklaagde ook hebben uitgescholden. “Mijn cliënt had het slachtoffer en zijn vriend inderdaad de toegang geweigerd, omdat er te veel volk binnen was. De twee personen die hij wel doorliet, stonden op de gastenlijst van het verjaardagsfeestje dat er plaatsvond. Het slachtoffer wilde niet wachten en mijn cliënt hoorde hem tegen zijn vriend zeggen: ‘we gaan die makak neersteken’, wat hem beangstigde”, stelde meester Thibaud Delva.

Toen het slachtoffer na die eerste klap opnieuw in vechtershouding voor hem ging staan en wilde uithalen, heeft Soufiane H. de vuistslag gegeven. “Ik heb gereageerd op wat hij zei. Uit angst, niet uit woede. Ik wil me excuseren naar de familie, want ik heb die zware gevolgen nooit gewild”, zei de beklaagde.

Het slachtoffer woonde samen met zijn partner en zijn ouders het proces bij. Zij vertelden de rechtbank in welke mate hun leven veranderd is en hoe het slachtoffer nog elke dag de gevolgen ondervindt. De dertiger ontkende ook dat hij het slachtoffer had uitgescholden en dat hij gezegd zou hebben hem te willen neersteken. Vonnis op 27 juni. (vdaa/belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen