Scheidsrechterbaas legt uit waarom Genk geen strafschop kreeg tegen Antwerp: “Geen goedkope penalty’s met VAR-tussenkomst”

Tijdens de kampioenenmatch Genk-Antwerp werd er geen strafschop gefloten hoewel er een paar keer appel was. Scheidsrechtersbaas Betrand Layec grijpt twee fases aan om uit te leggen dat de scheidsrechter de vrijheid heeft om in twijfelgevallen al dan niet te fluiten en de VAR dan niet moet tussenkomen.

Michael Van Damme

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Had Genk een strafschop kunnen krijgen in de kampioenenmatch? Ja, maar dus evengoed ook niet, aldus scheidsrechtersbaas Betrand Layec. De situaties waren niet zwart-wit en dan hangt het van de interpretatie van de veldscheidsrechter af, Nathan Verboomen. In elk geval moet de VAR in zulke situaties niet ingrijpen, die richtlijn is nog tijdens de play-offs herhaald.

De eerste fase uit Genk-Antwerp is een contact tussen Antwerp-verdediger Willian Pacho en Genk-speler Mark McKenzie. “We hebben het hier over wedstrijdfases die heel moeilijk te beoordelen zijn, of dat nu op het terrein moet gebeuren of in het VAR-centrum. Vóór de bal in het spel is, houden beide spelers elkaar vast. Ze zijn op dat moment niet betrokken in de actie en dus is het moeilijk voor de scheidsrechter om dat te beoordelen. Hij is gefocust op waar de bal gaat belanden.”

“Maar als het over een mogelijke VAR-interventie gaat, dan is het vasthouden niet duidelijk genoeg, er is een soort van gezamenlijke trekbeweging. Het is moeilijk om te bepalen wie welk aandeel heeft in het trekken. Dat maakt het ook voor de VAR heel moeilijk en die heeft ingeschat dat het niet duidelijk genoeg was om zo’n belangrijke beslissing te nemen in zo’n belangrijke match. Ik vraag me af, als de scheidsrechter naar het scherm was geroepen of hij dan een duidelijk oordeel had kunnen vellen.”

Ook de tweede fase die Layec becommentarieert, te zien in bovenstaand video-fragment, speelde zich af in de eerste helft. Het gaat om een fase waarbij Antwerp-speler Avila die zijn voet laat hangen en Paintsil neergaat. “Een strafschop had gekund als de ref op het veld dat had beslist”, aldus Layec. “Ik denk dat er contact is, maar de scheidsrechter heeft geoordeeld dat de verdediger zijn voet heeft gezet om de bal te blokkeren. De aanvaller valt iets te makkelijk. Het is een beslissing in de grijze zone en daarover mag de ref beslissen. We zijn lang bij de scheidsrechters geweest, ook tijdens de play-offs, en ik heb hen gezegd dat de strafschoppen onbetwistbaar moesten zijn voor de VAR. We wilden duidelijke gevallen en geen goedkope penalty’s.”

Aangeboden door onze partners