De Russische president Vladimir Poetin
Copyright 2023 Sputnik

Hackers zenden vervalste toespraak president Poetin uit op Russische radio en televisie

Op verschillende tv- en radiozenders in Rusland werd een nep-toespraak uitgezonden van de Russische president Vladimir Poetin, waarin Poetin praat over een Oekraïense invasie in Rusland. Dat hebben de Russische autoriteiten gemeld. Volgens het Kremlin werden de zenders gekaapt door hackers. 

In de valse boodschap die op de Russische zenders werd uitgezonden, hoor je een stem die erg lijkt op die van de Russische president. Hij zegt in de toespraak dat "tot de tanden gewapende Oekraïense troepen, gesteund door Washington, de regio's Koersk, Belgorod en Brjansk zijn binnengevallen".

In de speech wordt ook de staat van beleg in deze regio's afgekondigd, opgeroepen tot evacuatie en klinkt het dat er binnenkort een presidentieel decreet wordt ondertekend over een algemene mobilisatie in heel het land.

De uitspraken waren te horen op zenders in verschillende regio's en circuleren intussen ook op sociale media. 

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov bevestigde dat de zenders overgenomen werden door hackers, maar dat de getroffen zenders intussen weer controle hebben over hun frequenties. Een van de getroffen zenders zei dat onbekenden zo'n 40 minuten de controle konden overnemen. 

Bedoeling is zo paniek te zaaien onder vreedzame bewoners

Autoriteiten regio Belgorod

Ook de autoriteiten in de regio Belgorod lieten weten dat alle elementen uit de speech fake zijn. "Bedoeling is zo paniek te zaaien onder vreedzame bewoners", aldus de plaatselijke crisiscel. Ze vragen om enkel vertrouwen te hebben in "betrouwbare" bronnen.

Meest gelezen