Direct naar artikelinhoud
NieuwsApple

Met VR-bril Vision Pro stelt Apple eerste echte nieuwigheid in tien jaar voor

De nieuwe ‘Mixed Reality’-bril van Apple.Beeld Apple

Vanavond vond de Worldwide Developer Conference (WWDC), de jaarlijkse hoogmis voor Apple-fanaten, plaats. Het grootste nieuws was zonder twijfel de lancering van Apple’s eerste VR-bril: de Vision Pro. Een overzicht van alle nieuwigheden.

, , en

Video wordt geladen...

Apple ‘Vision Pro’-bril

Zoals analisten al langer verwachtten, heeft de techgigant eindelijk de Vision Pro aangekondigd, hun allereerste ‘mixed reality’-bril. Het toestel is een mix van virtual reality (VR) en augmented reality (AR). De bril stelt gebruikers in staat om Apple-apps voor zich geprojecteerd te zien.

“Digitale content mengen met de echte wereld gaat toelaten om nieuwe ervaringen te creëren, zoals we die nog nooit gezien hebben”, zei Apple-CEO Tim Cook over “dit nieuw revolutionair product”.

Opvallend aan de Apple-bril is dat aan de buitenkant de ogen van de drager te zien zijn. Zo kunnen andere mensen zien of je hen kan zien, of druk bezig bent met een app of film. In dat geval komt er een kleurrijke waas over dat scherm. Met dezelfde camera’s die de ogen in de gaten houden wordt de gebruiker herkend met irisherkenning.

De Vision Pro komt begin 2024 beschikbaar in de Verenigde Staten en kost daar net geen 3.500 dollar. Pas later komt de bril beschikbaar in andere landen.

Lees ook

Apple lanceert zijn eerste VR-bril: ‘Dit kan een revolutie betekenen’

MacBook Air met groter scherm

Zoals voorspeld heeft Apple een MacBook Air met een scherm van 15 inch aangekondigd. Tot nu toe produceerde Apple enkel MacBook Airs met een 13,3 of 13,6 inch scherm. De 15 inch MacBook Air is vanaf vandaag te bestellen en is vanaf dinsdag 13 juni verkrijgbaar. Apple-fans moeten er wel iets voor over hebben: zo start de prijs voor de laptop vanaf 1.599 euro.

De MacBook Air heeft een op maat gemaakte, “razensnelle” M2-processor. Volgens Apple is de nieuwe MacBook Air met slechts 11,5 mm de dunste laptop ter wereld. Hij weegt amper 1,5 kilogram. De nieuwe MacBook Air heeft een batterij die 18 uur lang meegaat. Het toestel zou ook twaalf keer sneller zijn dan zijn voorgangers.

De nieuwe MacBook Air met een 15 inch scherm.Beeld Apple

Updates in iOS 17 voor iPhone

Apple komt met verschillende updates in iOS 17, de nieuwste versie van het besturingssysteem van de iPhone. Apple-gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld kiezen welke beller-ID er op iPhones van anderen verschijnt.

Ook FaceTime en Berichten krijgen een update. Zo is er een nieuwe functie die voicemails kan transcriberen. FaceTime ondersteunt nu berichten met geluid en video. Als je iemand belt die niet beschikbaar is, kun je voortaan een bericht delen dat die persoon later kan bekijken of beluisteren. Gebruikers zullen ook meer informatie kunnen delen met contactpersonen, zoals hun batterijpercentage.

Er komt zoals verwacht ook een nieuwe app om een dagboek bij te houden. Als gebruikers bijvoorbeeld op reis gaan, kan de Dagboek-app voorstellen dat ze hun locaties, foto’s en de muziek waar ze naar luisterden in de app plaatsen. De app kan ook schrijfopdrachten geven om gebruikers aan te moedigen notities te maken over hun ervaringen.

Met de Stand-by-functie kunnen gebruikers bovendien informatie blijven zien als hun iPhone aan de oplader ligt.

Twitter bericht wordt geladen...

Met de nieuwe NameDrop-tool krijgen gebruikers de mogelijkheid om hun contactgegevens te delen door twee iPhones dicht bij elkaar te houden. Daarnaast zal er een Check in-functie komen, waarmee gebruikers familieleden of vrienden kunnen laten weten dat ze veilig zijn thuisgekomen.

Nieuw toegangsscherm voor iPad

Het vernieuwde iPadOS 17-systeem maakt de iPad volgens Apple “nog persoonlijker en veelzijdiger”. Maar wat verandert er specifiek? Gebruikers mogen een nieuw ontworpen toegangsscherm en interactieve widgets verwachten, alsook slimme nieuwe features in pdf-documenten en Notities, updates van Berichten, FaceTime en Safari, en een nieuwe Gezondheid-app.

Twitter bericht wordt geladen...

AirPods met aangepaste ruisonderdrukking

Verder krijgen de AirPods van Apple een update. Zo komt er een nieuwe functie die het niveau van ruisonderdrukking automatisch aanpast aan de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt. Op die manier zal de gebruiker niet langer last hebben van afleidende geluiden.

AirPods Pro van Apple.Beeld AFP

Nieuw widget-systeem voor Apple Watch

Bij de Apple Watch heeft de technologiegigant zoals voorspeld een nieuw systeem voor widgets gelanceerd. Daarmee kunnen gebruikers informatie bekijken zonder de app te moeten openen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het weer of afspraken die in je agenda staan.

Ook het design van de Apple Watch zal er anders uitzien. Bovendien krijgen de wandel-, fiets- en mindfulness-apps een update.

Twitter bericht wordt geladen...