Nederlandse koning Willem-Alexander komt naar België en kijkt ernaar uit

Over twee weken komen de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Maxima van Nederland op officieel staatsbezoek naar ons land. Zeven jaar geleden maakten koning Filip en koningin Mathilde de omgekeerde beweging. Vandaag nodigde koning Willem-Alexander een groep Belgische journalisten - onder wie ook wij van VRT NWS - uit op zijn werkadres in Den Haag, voor een vooruitblik op dat bezoek. Al stond de Nederlandse vorst ook open voor een gesprek over andere thema's.  

Citeren mogen we de vorst niet, maar we mogen wel vertellen wat hij ons te vertellen had. Zo vertelde hij dat hij relaties met buurlanden de allerbelangrijkste vindt en benadrukte hij de speciale band met ons land. Zijn andere buurland, Duitsland, is ook belangrijk, maar de Duitsers zijn geen monarchie.

Daarom vindt hij het staatsbezoek aan ons land extra bijzonder. Dat zie je volgens de vorst ook aan het groot aantal ministers dat aan beide kanten van de grens deel zal nemen aan de activiteiten rond het staatsbezoek. Al heeft hij niet per se een staatsbezoek nodig om de banden aan te halen of te bespreken wat hij wil met zijn Belgische collega.

Want de relatie tussen beide landen is er een van vriendschap, al decennia lang en dat geldt ook voor beide koningshuizen, gaf Willem-Alexander te verstaan. Zo durft hij al eens te bellen met koning Filip. Hij bevestigde ook dat die sterke banden ook in de toekomst zullen blijven bestaan, want ook de volgende generatie heeft intense vriendschappelijke contacten. Volgens de koning zie je dat bij elke officiële bijeenkomst in hoe de koningskinderen met elkaar omgaan. 

Op 1 juli zullen koning Willem-Alexander en koningin Maxima In het Oosterpark in Amsterdam deelnemen aan de Nationale Herdenking Slavernijverleden. In Nederland noemen ze die dag ook Keti Koti, Surinaams voor “ketenen verbroken”. Overigens is het dit jaar ook honderdvijftig jaar geleden dat er de facto een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Koning Willem-Alexander met een groep Belgische journalisten en Nederlandse diplomaten

Het staatshoofd zal die dag een toespraak houden, maar of hij ook van plan is zijn excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden, wil hij niet zeggen. Hij wijst erop dat de Nederlandse minister-president dat enkele jaren geleden al heeft gedaan, en dat de koning, vermits hij formeel deel uitmaakt van de regering, via de minister-president de excuses al heeft aangeboden. Niettemin vindt hij het belangrijk dat elk land, niet alleen Nederland, in het reine komt met zijn slavernijverleden.

Een collega stelde ook een vraag over de concurrentie tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam. Of die met elkaar moeten concurreren dan wel moeten samenwerken. Hoe groter de samenwerking is tussen beide havens, hoe beter, vindt de koning. Hij prees de recente fusie tussen de haven van Gent en die van Vlissingen en Terneuzen tot North Sea Port, maar hij twijfelt of een dergelijke fusie tussen Antwerpen en Rotterdam ooit de goedkeuring zou krijgen van de Europese Commissie.

Hij deed ook een grappige uitspraak over de files rond Antwerpen, waarbij hij zei dat die pas opgelost zullen zijn wanneer of als de twee havens beslissen om te gaan samenwerken.

Meest gelezen