VIDEO. Met peddel in gezicht geslagen en vrouwelijke agenten lastiggevallen: uitje politie eindigt in massale vechtpartij

Een enorme vechtpartij op de Lesse tussen kajakkende agenten van de zone Brussel-West en Brusselse jongeren is geëindigd met vier agenten die met ernstige verwondingen afgevoerd zijn naar het ziekenhuis. De ruzie begon toen de jongeren vrouwelijke agenten lastigvielen.

Dirk Coosemans

De feiten die tot hiertoe uit de pers werden gehouden, gebeurden vorige donderdag 1 juni. Vijftien agenten van Brussel-West met Molenbeek als belangrijkste gemeente, hadden aan de boorden van de Lesse afgesproken voor een ontspannend dagje kajakken, een informele teambuilding zou je het kunnen noemen.

De sfeer was goed en volgens wat wij vernamen hadden de agenten al enkele biertjes op toen de problemen begonnen. Enkele vrouwelijke agenten die in hun boot wat achterop waren, werden lastig gevallen en aangeraakt door een veertigtal jongeren die ook de Lesse aan het afvaren waren. Het waren jongeren tussen 14 en 16 jaar uit een Brusselse school, en er was één begeleider bij.

Scheldpartij

De vrouwelijke agenten waren niet gediend van zoveel opdringerige aandacht en riepen hun voorop liggende collega’s ter hulp. Die lieten hun boten liggen en kwamen langs de oever terug om hun collega’s te helpen. Het kwam tot een scheldpartij om uiteindelijk te ontaarden in een megavechtpartij.

Eén agent werd met de scherpe kant van een roeispaan in het gezicht geslagen en liep daarbij vijf breuken in het gezicht op: onder meer aan zijn oogkas en zijn kaak. Een andere agent hield eveneens vijf breuken over aan de vechtpartij waaronder verschillende gebroken ribben en een gebroken vinger.

Toen de politie van Haute-Meuse verwittigd werd, maakten de jongeren zich uit de voeten. Een vrouwelijke agente die toch nog enkele jongeren kon benaderen, schold hen de huid vol waarop het tot een tweede kleinere vechtpartij kwam waarbij de vrouw een gebroken neus opliep. Uiteindelijk zouden negen van de vijftien agenten gewond geraakt zijn. Vier werden afgevoerd naar het ziekenhuis en zijn maanden werkonbekwaam. Twee agenten zouden een operatie moeten ondergaan.

Op het commissariaat achteraf kwam het ei zo na tot een nieuwe vechtpartij toen één Brusselse agent, behoorlijk aangeschoten, zich om onbekende reden nog keerde tegen de agenten van de zone daar, zo vernemen we nog. De korpschef van Haute-Meuse wil enkel het incident met de jongeren bevestigen. “Er is een gerechtelijk dossier opgestart dus ik kan er niet veel over zeggen”, zegt korpschef Bernard Dehon. “Maar er was inderdaad een ruzie tussen een groep jongeren en een groep politiemensen. U zult zich tot het parket van Namen moeten wenden”. Het parket laat weten dat de pv’s nog niet tot bij hen geraakt zijn en ze dus nog niets kwijt kunnen. Voor zover geweten kon tot nu geen van de jongeren gearresteerd worden.

Het opsporingsonderzoek dat nu op stapel staat zal in twee richtingen want mogelijk hebben ook de agenten zich wat te verwijten. De betrokken agenten behoren alvast tot de eerste interventiebrigade van de politie Brussel-West en die is enigszins ‘berucht’ sinds ze in volle coronalockdown een verboden gourmetfeestje hielden op het commissariaat. De deelnemers hebben toen tuchtstraffen en boetes gekregen.

De foto van het gourmetfeestje zorgde voor heel wat heisa

Van de politiezone Brussel-West vernemen we dat ze gecontacteerd zijn door een Brusselse school over het incident waarbij agenten en de leerlingen betrokken waren. De zone benadrukt dat de agenten er niet in dienstverband waren. Maar meer wil men er niet over kwijt.

Geen vrienden

Eén van de onderzoekspistes waarom de zaak helemaal geëscaleerd is, is dat de agenten en de jongeren - allen van Brussel - mekaar mogelijk herkend hebben. “Politiemensen en ‘jongeren’ zijn vaak geen vrienden in Brussel” , aldus de bron. Het is op dit moment ook nog niet duidelijk waar de begeleider van de leerlingen was op het moment dat de zaak escaleerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer