LIVE – Zwakste groeicijfers van de voorbije vijf decennia, Mike Pence officieel presidentskandidaat, Australië verhoogt rente

18.24 – Coinbase aangeklaagd door SEC

Na Binance, ’s werelds grootste cryptoplatform, heeft de Amerikaanse beurswaakhond SEC nu ook zijn pijlen gericht op de concurrent Coinbase. De toezichthouder beschuldigt het cryptoplatform van dubieuze praktijken.

  • “Coinbase heeft miljarden dollars aan inkomsten verdiend via transactievergoedingen. Daartegenover stond geen bescherming van de klanten via een registratie bij de SEC”, luidt de aanklacht.
  • Coinbase dook na het luiden van de openingsbel in de VS zo’n 20 procent naar beneden. Intussen is het koersverlies ingeperkt tot ongeveer 10 procent.

? Kom er hier alles over te weten!

17.55 – Bel20 sluit in de plus

De Eurostoxx50 bleef vandaag ter plaatse trappelen, terwijl de Bel20 0,6 procent won.

  • Galapagos was met een koerswinst van 2,85 procent de sterkhouder van de Belgische sterindex.
  • Sofina daarentegen moest 1,85 procent prijsgeven.

17.37 – Wereldbank waarschuwt voor de zwakste groeicijfers van de voorbije vijf decennia

De Wereldbank verwacht dat de wereldeconomie dit jaar gaat groeien met 2,1 procent, tegenover 3,1 procent in 2022.

  • Verwacht wordt dat het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten slechts met 1,1 procent zal toenemen. Voor de eurozone en Japan wordt een groei van minder dan 1 procent verwacht.
  • De Wereldbank is iets positiever over de groei- en ontwikkelingslanden. Het instituut voorspelt een groei van 4 procent in die landen, wat 0,6 procentpunt meer is dan de verwachting in januari. Volgens Indermit Gill, hoofdeconoom bij de Wereldbank, zal de groei echter minder dan 3 procent bedragen als China buiten beschouwing wordt gelaten.
  • Gill spreekt van de zwakste groeicijfers van de voorbije vijf decennia.

16.59 – Onderzoek naar ING Belgie vanwege schenden privacy werknemers

De Belgische autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar ING België. Dat meldt het persbureau Belga. De bank zou, aldus een klacht van vakbond BBTK, mailverkeer van duizenden werknemers hebben ingezien.

  • Volgens de vakbond respecteert ING België de cao’s en het arbeidsreglement betreffende de privacy van haar werknemers niet, en veroorloofde de bank zich “om zonder enige toestemming de inhoud en de mailwisselingen van duizenden van haar werknemers te controleren”. Dat is verboden en strafbaar. De bond houdt hier Peter Adams en Isabel Carrion voor verantwoordelijk. Hoelang het onderzoek gaat duren, is volgens Belga onduidelijk.
  • ING België is het overigens oneens met de arbeidsrechtbank, die besliste om het voornemen van de bank om een beschermde personeelsvertegenwoordiger omwille van dringende redenen te ontslaan, ongegrond te verklaren. ING België besloot daarom in beroep te gaan tegen het arrest van de arbeidsrechtbank, zo meldde het op 27 april.

16.08 – Apple lanceert officieel zijn eerste augmented reality-bril

De officiële introductie van de Vision Pro is historisch voor Apple, omdat het een compleet nieuwe productlijn introduceert. Dit is niet meer gebeurd sinds de Apple Watch in 2014. Hoewel het bedrijf onder het leiderschap van Tim Cook verschillende nieuwe productlijnen heeft gelanceerd, zou deze headset weleens het product kunnen zijn dat zijn bewind en nalatenschap voor het nageslacht zal markeren.

  • De Vision Pro werd immers aangekondigd als een keerpunt in de geschiedenis van Apple, vergelijkbaar met de iPhone onder leiding van Steve Jobs. Een apparaat dat zowel radicaal als innovatief is.

? Meer weten over de Vision Pro van Apple? Lees dan zeker dit stuk.

16.02 – Wall Street kleurt lichtrood

Na ongeveer een half uur handelen, noteert de Dow Jones 0,15 procent in de min. De S&P500 laat 0,1 procent liggen en de Nasdaq 0,15 procent.

11.44 – Weinig spektakel op beurs Brussel

De Brusselse beurs noteert dinsdag aan het einde van de ochtend licht in het rood. De Bel20 index daalt 0,2 procent naar 3.628 punten.

  • Beleggers menen een afwachtende houding aannemen in aanloop naar de komende rentebeslissingen van enkele belangrijke centrale banken volgende week.
  • Indexzwaargewicht ArgenX trekt de kop en wint 1,2 procent, en in de Bel20 verliest Sofina 2,0 procent.

09.58 – Dam breekt in Oekraïne

Deze ochtend is de dam bij Krakhova gebroken, nadat er ontploffingen werden gesignaleerd. Massa-evacuaties zijn op til.

  • Het waterpeil stond al even hoger dan normaal, voor deze tijd van het jaar. De Oekraïners beschuldigen de Russen, maar daar is vooralsnog geen bewijs voor. De dam bevind zich in een gebied dat door de Russen gecontroleerd wordt.
  • In enkele uren zal het waterpeil een kritiek niveau bereiken.
Een screenshot van een video-opname toont de waterkrachtcentrale Kakhovka na een ontploffing in de centrale in het door Rusland gecontroleerde deel van Oekraïne. (Getty Images)

09.49 – China vraagt de banken om de spaarrente te verlagen

Terwijl in ons land de banken onder druk worden gezet om de spaarrentes te verhogen, eist China net het omgekeerde. Om de economische groei aan te zwengelen, vragen de Chinese autoriteiten aan de grootbanken om in de tweede helft van dit jaar het mes te zetten in de spaartarieven. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

  • Staatsbanken, waaronder Bank of China, Industrial & Commercial Bank of China en Bank of Communications kregen vorige week het advies om de tarieven voor een reeks producten te verlagen. Volgens enkele anonieme bronnen werd hen gevraagd om de rente op de direct opneembare deposito’s met 5 basispunten te verlagen en die op termijndeposito’s met een looptijd van drie en vijf jaar met ten minste 10 basispunten.

09.14 – Bel20 opent in de min

De Eurostoxx50 start de handelsdag 0,7 procent lager en de Bel20 verliest 0,2 procent.

  • Binnen de Belgische sterindex vielen er bij de opening geen opvallende bewegingen vast te stellen. UCB was de grootste stijger met een koerswinst van 0,5 procent, terwijl Aedifica 0,7 procent daalde en daarmee de grootste verliezer was.

09.09 – WHO wil het vaccinatiepaspoort houden en uitbreiden

Op dinsdag heeft de Europese Commissie samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een persbericht “de lancering van een baanbrekend partnerschap op het gebied van digitale gezondheid” aangekondigd.

  • Het persbericht deelt mee dat dit de eerste bouwsteen is van de WHO Global Digital Health Certification Network (GDHCN) om zo “een brede waaier aan digitale producten” te realiseren die zal leiden tot een betere gezondheid voor allen. Het wordt gebaseerd op het EU Digital COVID Certificate, oftewel het ‘EU DCC’.

Meer weten? Lees dan dit stuk.

07.57 – Reserve Bank of Australia verhoogt onverwacht rente

De Reserve Bank of Australia heeft onverwacht zijn belangrijkste rentetarief verhoogd met 25 basispunten naar 4,10 procent. Dit bleek deze ochtend na afloop van de monetaire beleidsvergadering. Het is de twaalfde verhoging in een jaar tijd.

  • Economen gepolst door persbureau Reuters rekenden er juist op dat de centrale bank de rente ongemoeid zou laten.
  • De Australische dollar klom direct na de bekendmaking met krap een procent ten opzichte van de dollar en de euro.
  • De Australische beurs koerst daarnaast vanochtend een procent lager. Daarmee is de beurs van Sydney een dissonant in Azië, waar de andere grote beurzen eensgezind in het groen noteren. 

06.54 – Mike Pence is achtste Republikeinse presidentskandidaat

Mike Pence, de voormalige vicepresident, doet een gooi naar het presidentschap. Hij heeft het officiële papierwerk om zich kandidaat te stellen gisteren ingediend, vandaag zal hij zijn kandidatuur formeel aankondigen in Iowa.

  • Pence was van 2017 tot 2021 vicepresident van Donald Trump. Nu gaat de 63-jarige Republikein dus de strijd aan met zijn voormalige baas.
  • De nieuwe presidentskandidaat haalde zich de woede van Trump op de hals door de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen van 2020 te bevestigen. Voorts distantieerde hij zich van de vorige president sinds januari 2021, toen Trump-aanhangers het Amerikaanse Capitool bestormden.
Meer