Radio 2

Koksijde wil asielcentrum op luchtmachtbasis binnen drie maanden weg: illegale containers moeten eind deze maand al weg

Het schepencollege van Koksijde wil het asielcentrum op de luchtmachtbasis binnen de drie maanden weg. Volgens het gemeentebestuur is het centrum illegaal. De gebouwen zijn niet meer erkend als asielcentrum en de wooncontainers die extra geplaatst werden, zijn niet vergund. Er verblijven zo'n 300 mensen in het asielcentrum.

De 37 wooncontainers, die er zonder vergunning kwamen, moeten tegen het einde van de maand weg zijn. De andere gebouwen moeten tegen 1 september ontruimd zijn. Dat is de beslissing die het schepencollege van Koksijde gisteren nam.

"We hebben de situatie nog eens bekeken en stuitten op enkele problemen. De containers staan er illegaal, want ze hebben geen vergunning en de erkenning van het centrum als asielcentrum is al enkele maanden verstreken", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester).

"Regels zijn overtreden"

"Daarom hebben we beslist dat de site ontruimd moet worden. De gebouwen tegen eind augustus en de containers moeten deze maand nog weg." Op dit moment verblijft een 300-tal mensen in het centrum, onder wieĀ een 30-tal niet-begeleide minderjarigen.

Eind vorige week liet Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog weten dat ze de illegale containers laat onderzoeken. "Iedereen is gelijk voor de wet. Wie de regels overtreedt, moet daar de gevolgen van dragen. Fedasil denkt dat het boven de wet staat. Ik heb al verschillende stappen ondernomen, de zaak zit bij het parket nu", klonk het toen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) liet ook al weten dat ze onlangs met de burgemeester heeft samengezeten en dat ze hem heeft verzekerd dat de vergunningsaanvraag in voorbereiding is. Maar daar lijkt het schepencollege dus niet op te wachten.

Meest gelezen