© BELGA

Ronde van België voor vrouwen gaat plots niet meer door wegens te weinig seingevers, Kopecky moet planning omgooien

De Lotto Belgium Tour die op woensdag 14 juni van start zou gaan in Mettet en vijf dagen zou duren, gaat dit jaar plots niet meer door. “Enkele onvoorziene uitdagingen kwamen op ons pad die een groot gevolg hadden op vlak van budget en veiligheid”, vertelt organisator Tom Thienpont.

Geert Stevens

De Lotto Belgium Tour is, samen met de Baloise Ladies Tour, die wordt verreden van 12 tot 16 juli, de enige rittenkoers in ons land voor de wereldtop in het vrouwenwielrennen. Deze vijfdaagse zou met een proloog starten in Mettet en nadien stonden ook de ritten Moorslede-Dadizele, Blankenberge-Brugge, Ronse-Ronse en Geraardsbergen-Geraardsbergen op het programma.

“Vorige vrijdag kregen we van een gemeente te horen dat ze niet konden instaan voor de signalisatie van parkeerverboden, éénrichtingsverkeer en het plaatsen van de omleidingen”, zucht organisator Tom Thienpont. “Notabene van een gemeente waar de burgemeester een liefhebber is van de koers. De uitbesteding aan een externe firma was voor ons budgettair niet haalbaar en viel op korte termijn ook niet te realiseren.”

Mannen op hetzelfde moment

Maar dat was niet het enige probleem. “Enkele seingeversgroepen gaven finaal minder seingevers op dan aanvankelijk gepland. De Baloise Belgium Tour voor mannen die op hetzelfde moment wordt georganiseerd, speelde ons daarbij parten. Veiligheid staat voorop en die kon ik in dit geval niet garanderen. Ik kaartte al enkele keren bij de federatie de problematiek van de seingevers aan maar er verandert niets. Het wordt hoogtijd dat hier een vast kader met een reglementering en correcte afspraken wordt gecreëerd. Het is een probleem van iedere organisator.”

Lotte Kopecky was van plan om deel te nemen aan de Lotto Belgium Tour en zal haar planning nu moeten wijzigen met het oog op de belangrijke periode die er voor haar aankomt. “Langer wachten om de koers af te blazen had geen zin. We zagen geen uitkomst meer door de problemen die zich stelden. Bovendien is de koers al voor het vierde jaar op rij verlieslatend. De Lotto Belgium Tour is één van de organisaties binnen het bedrijf Toesj en we moeten bekijken hoe we het toekomstgericht inschatten. Begin augustus steken we de koppen bij elkaar en zullen dan bekijken hoe het verder moet”.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer