antwerpen

Antwerpse hoofdinspecteur opgepakt op verdenking van lekken aan drugsmilieu

Politiegebouwen aan de Noordersingel en aan Noorderlaan.© frbe

Een hoofdinspecteur van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, die werkt als teamchef bij de afdeling Drugs, wordt ervan verdacht info te hebben gelekt aan het criminele milieu.

Het Antwerpse gerecht heeft een speurder van de federale gerechtelijke politie laten arresteren op verdenking van schending van het beroepsgeheim. Hij zou als teamchef bij de afdeling Drugs informatie hebben doorgegeven aan mensen binnen het drugsmilieu.

Er vond ook een huiszoeking plaats bij de man. Of in zijn woning relevante bewijzen werden aangetroffen, is niet bekend. De verdachte speurder werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar werd na verhoor vrijgelaten onder voorwaarden.

‘Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van aantijgingen die op dit moment nog verder onderzocht moeten worden’, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. ‘Het is op dit moment te vroeg om al conclusies te trekken.’

‘De schrik van drugsclans’

De arrestatie van de hoofdinspecteur veroorzaakt heel wat deining binnen de rangen van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen. De hoofdinspecteur stond hoog aangeschreven bij zijn collega’s. Hij stond ook bekend als de schrik van de Antwerpse drugsclans, door zijn grote kennis van en inzicht in het criminele milieu. Zo was hij een van de sterkhouders achter het onderzoek tegen de ‘Mixers’, een criminele bende rond de gebroeders S. die zich zowel met uithalingen als met de distributie van drugs bezighield.

Doordat hij als speurder heel wat vijanden maakte in het drugsmilieu, doken er jaren geleden al verhalen op over de man, zoals dat hij bepaalde grote criminelen zou ‘beschermen’ tegen acties van politie en justitie. De eerder genoemde Mixers verspreiden al jaren berichten om de betrokken speurder in diskrediet te brengen.

In een ander dossier doken ook al verhalen op die de naam van de betrokken hoofdinspecteur in een slecht daglicht stelden. Bronnen in het milieu wijzen op de vriendschapsbanden die de speurder al sinds zijn jeugd zou onderhouden met een aantal sleutelfiguren in het Antwerpse misdaadmilieu. (vdaa, sare, jtp)