Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Infoglobo

Braziliaans president Lula da Silva wil tegen 2030 komaf maken met illegale ontbossing in het Amazonewoud

Braziliaans president Lula da Silva heeft een plan op tafel gelegd om ontbossing in het Amazonewoud een halt toe te roepen tegen 2030. Daarmee komt hij tegemoet aan zijn campagnebelofte om de "longen van de aarde" beter te beschermen.   

In het bijzijn van de Braziliaanse minister van Milieu Marina Silva kondigde Lula da Silva PPCDam aan, het Actieplan voor de preventie en bestrijding van ontbossing in het Amazonegebied. Het plan bevat verschillende ambitieuze doelstellingen. De president wil 1.600 milieuanalisten inhuren om verdere ontbossingsactiviteiten tegen te gaan en belooft tegen 2027 drie miljoen hectare beschermd gebied te creëren. Daarnaast wil hij tegen het einde van het jaar de helft van de illegaal ontboste gebieden onder federaal embargo plaatsen, wat landbouw en veeteelt op die gebieden niet meer mogelijk maakt. 

Brazilië zal opnieuw als koploper optreden in de strijd tegen de klimaatverandering. Duurzaamheid, de vermindering van de uitstoot en de strijd tegen ontbossing komen op de eerste plaats
Braziliaans president Lula da Silva

Een belangrijke doelstelling van de president is om een duurzame bio-economie te ontwikkelen. Zo kunnen viskwekerijen en velden voor de productie van açai-bessen als alternatief dienen voor extensieve veeteelt, een belangrijke oorzaak van de ontbossing.

Voor da Silva bleek 5 juni het uitgelezen moment om het plan uit de doeken te doen. Die dag vieren de Verenigde Naties jaarlijks Wereldmilieudag, om stil te staan bij de impact van de mens op het milieu.

Economie versus ecologie

Het PPCDam is eigenlijk niets nieuws. Het werd al in 2004 opgestart en kreeg vier keer een update, maar sneuvelde onder de uiterst-rechtse ex-president Jair Bolsonaro, een uitgesproken ontkenner van klimaatverandering. Hij zette het plan uit economische overwegingen stop. Ook milieuorganisaties in Brazilië kregen tijdens zijn presidentschap rake klappen.

In het verleden bewees het PPCDam nochtans zijn nut in de strijd tegen ontbossing. Tussen 2004 en 2012 verminderde de ontbossing in het Amazonewoud met 83%, waardoor het een van de belangrijkste mechanismen was voor de bescherming van het Braziliaanse woud. Da Silva blies het plan op 1 januari dit jaar, de dag van zijn aantreden, al nieuw leven in, maar de specifieke details bleven lange tijd uit.

Milieuactivisten reageren alvast positief, maar benadrukken ook de hoogdringendheid van de plannen. Het ultieme doel is om tegen 2030 komaf te maken met illegale ontbossing, maar het Lula’s presidentschap komt in 2027 ten einde.

BEKIJK - "Ik weet hoe groot de uitdaging is om de ontbossing tegen 2030 te beëindigen", liet president Lula da Silva optekenen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen