Dierenartsen moeten zich snel uit de voeten maken wanneer verdoofde leeuw plots recht springt

Een leeuw die op een reservaat in Zuid-Afrika leeft, moest enkele maanden geleden onder het mes. Het roofdier moest een vasectomie ondergaan zodat de leeuwenpopulatie onder controle blijft, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Dierenartsen hadden de leeuw verdoofd en wilden hem voorzichtig in een vrachtwagen leggen, toen bleek dat hij nog wat pit in zich had.

Het team moest zich snel uit de voeten maken toen de ‘koning van de savanne’ plots recht sprong en het op een lopen zette. “Katachtigen kunnen spontaan reageren op prikkels, zelfs als ze verdoofd zijn”, aldus dierenarts Emily Cehrs (31) die de beelden online zette. “De leeuw vond het niet fijn om opgepakt te worden en werd heel snel weer wakker. Op zo’n moment zorg je dat je snel weg bent.”

De leeuw dommelde snel weer in en kon uiteindelijk toch geopereerd worden. De beelden van dokter Cehrs werden intussen al meer dan 60 miljoen keer bekeken en worden nu door haar gebruikt om studenten en verzorgers op te leiden. “Het illustreert perfect waarom je nood hebt aan een goede briefing en het toont ook dat je altijd alert moet zijn als je me grote katten werkt.”

bekijk ook

Leeuw is op vrijersvoeten, maar vangt bot bij leeuwin waarmee hij wil paren

Gewonde leeuw wordt aangevallen door hyena’s, maar krijgt hulp uit onverwacht hoek

Beelden tonen hoe leeuw stuk uit een auto probeert te bijten tijdens een safari

(pjv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer