Opnieuw huiszoekingen in Europees Parlement in onderzoek naar corruptie

© BELGA

In het onderzoek over corruptie in het Europees Parlement hebben dinsdag opnieuw huiszoekingen plaatsgevonden in de gebouwen van het parlement. Dat meldt het federaal parket. Het federaal parket geeft geen namen vrij van de personen van wie de kantoren doorzocht werden, maar volgens goed ingelichte bronnen zou het onder meer gaan om de burelen van het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella. Een woordvoerder van Tarabella laat weten dat de zegels die op zijn bureau aangebracht waren, verwijderd zijn.

gjs
Bron: BELGA

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en van Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden. Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

In dat dossier werden op 9 december niet alleen Panzeri, maar ook zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner en vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, Eva Kaili’s vader en vakbondsman Luca Visentini opgepakt. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst. Op 11 februari werd ook het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Figa-Talamanca werd na enige tijd door de onderzoeksrechter vrijgelaten, terwijl de vier andere verdachten allemaal onder elektronisch toezicht werden geplaatst. Onderzoeksrechter Michel Claise besliste vervolgens om Marc Tarabella, Francesco Giorgi en Eva Kaili onder voorwaarden vrij te laten.

Dinsdag vonden dan opnieuw huiszoekingen plaats in het Europees Parlement. Volgens welingelichte bronnen doorzochten speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) daarbij de burelen van zowel Marc Tarabella als het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino. Na die huiszoekingen werden de zegels, die maanden geleden al op de burelen waren aangebracht, verwijderd.

“Dat laatste is goed nieuws voor meneer Tarabella”, reageert een woordvoerder van het Europarlementslid. “Meneer Tarabella was al enige tijd opnieuw aan het werk als parlementslid maar had nog geen toegang tot zijn bureau. Dat is bij deze wel het geval.”

Andrea Cozzolino wordt, net als Marc Tarabella, Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, en Eva Kaili, verdacht in het onderzoek naar Qatar-gate. De man, die in Italië onder huisarrest is geplaatst, wordt ervan verdacht geld te hebben ontvangen van landen zoals Qatar of Marokko om beslissingen van het Europees Parlement in hun voordeel te beslechten, maar ontkent zelf alle beschuldigingen. Het Belgische gerecht heeft Italië om zijn overlevering gevraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen