© vrt, Belga

Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”

“Ik kijk met een kwaad oog naar de burgemeester.” Met die woorden trok Antwerpbaas Paul Gheysens maandag tijdens de kampioenenviering het heikele stadiondossier van de Bosuil helemaal binnen in het stadhuis. “Als je een hart hebt voor de club dan maak je nu die overeenkomst. Maar urbi et orbi verklaren dat mensen akkoord móéten gaan, ik weet niet of dat helpt”, zo gaf Bart De Wever dinsdagavond in De Afspraak zijn visie op het dossier.

joro
Bron: De Afspraak

Het probleem is intussen bekend: het Bosuilstadion is voor de helft een hypermoderne arena en voor de andere helft een aftands stadion omdat er een dispuut is over de verbouwing van tribune 2. De familie Mintjens is eigenaar van de grond waar die tribune op staat en die kan niet tot een vergelijk komen met Paul Gheysens. “Het Mintjens-probleem heeft me al genoeg geld gekost”, fulmineerde de ondernemer daar maandag over tijdens de viering op het stadhuis. Hij wendde zich tot de burgemeester met de vraag om dit probleem mee te helpen oplossen.

LEES OOK. Paul Gheysens richt zich “met kwaad oog” naar burgemeester De Wever en (de zaakwaarnemer van) Mintjens: “Het stadionprobleem móét worden opgelost”

In De Afspraak minimaliseerde De Wever de rol die de stad speelt of kan spelen in dit dossier. “Dit is een zaak tussen twee private partijen, als stad zijn wij hier geen betrokken partij. Wij hebben geen grondpositie en zijn geen huisbaas op de Bosuil, en kunnen bijgevolg alleen een faciliterende rol spelen”, aldus de Antwerpse burgemeester.

LEES OOK. Mooie woorden van De Wever voor Toby Alderweireld, Paul Gheysens en echtgenote Ria Vandoorne

Toch leek De Wever subtiel de clan-Mintjens op zijn engagement te wijzen. “Deze club kan volgend jaar Champions League spelen. Als je een beetje een hart hebt voor de club, dan maak je die overeenkomst.” Om vervolgens Paul Gheysens toch weer van repliek te dienen: “Urbi et orbi verklaren dat mensen akkoord móéten gaan, ik weet niet of dat helpt.”

LEES OOK. Antwerpfans zijn beslommeringen in stadiondossier beu, net als Paul Gheysens: “Mevrouw Mintjens, neem uw telefoon op”

Paul Gheysens lijkt sinds het behalen van de titel het geweer van schouder te veranderen in het stadiondossier en roept zelfs de supporters mee op om druk te zetten bij de familie Mintjens. De Wever lijkt niet zo’n fan van die tactiek. “Ik dacht dit discreet achter de schermen op te lossen en tot gisteren zijn er bemiddelingspogingen geweest. Ik denk eerlijk gezegd dat het niet echt helpt om nu op de bühne zulke uitspraken te doen.”

LEES OOK. STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp

Geen voetbalfan

De Wever gaf overigens toe de wedstrijd niet live te hebben bekeken, maar wel het slotkwartier van de razend spannende ontknoping te hebben gevolgd op de radio. “Ik geef toe dat ik niets met voetbal heb, maar ik bewonder wel dat zo’n traditieclub zo veel mensen kan verenigen. Dat is ontroerend om te zien.”

LEES OOK. Bart De Wever ventileert zijn aversie tegen voetbal: “In stadions heerst sfeer van holbewoners onder elkaar”