Nieuwe satellietbeelden tonen hoe zwaar de schade is aan Kachovka-dam in Oekraïne

Op nieuwe satellietbeelden is te zien hoe zwaar de schade is aan de Kachovka-dam in Oekraïne. Mensen werden dinsdag massaal geëvacueerd. Momenteel is het nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is maar Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar.

lto

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar voor de schade aan de dam. Dinsdagavond werd een Veiligheidsraad bijeen geroepen. De vernietiging heeft gigantische gevolgen voor Oekraïne én Rusland. Volgens de eerste schattingen van de Russen zijn 22.000 burgers die in twaalf lagergelegen dorpen en steden wonen het slachtoffer van overstromingen. De premier van Oekraïne sprak van tachtig getroffen woonplaatsen, een Oekraïense ngo van honderd. Tienduizenden mensen moeten worden geëvacueerd.

De stad Cherson werd het zwaarst getroffen. Tijdens de evacuatie van inwoners bestookten Russische troepen de stad met mortieren. Net op het moment dat Oekraïne al zijn krachten aan het bundelen was voor een tegenoffensief, zal het veel energie moeten steken om de gevolgen van de ramp op te vangen.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer