Bedrijfswachtwoorden van half miljoen Belgen gelekt, ook van de VRT en KU Leuven

Themabeeld© Shutterstock

Er zijn 500.000 paswoorden van Belgische werknemers openbaar gemaakt. Het zou onder meer gaan om paswoorden van medewerkers van de VRT, KU Leuven en de UGent.

lto, hsb

RaiderForums, een online marktplaats waar hackers gestolen data met elkaar delen, heeft een lek waardoor paswoorden van een half miljoen Belgen op straat liggen. Dat meldt VRT. De openbare omroep staat zelf op de lijst met gelekte e-mailadressen en paswoorden. Ook de gegevens van mederwerkers van de UGent en de KU Leuven staan online te grabbel.

Volgens VRT zou het gaan om oude paswoorden, aangezien RaiderForums vorig jaar offline werd gehaald. Er staan in de lijst ook namen van mensen die niet langer aan het werk zijn bij de verschillende instanties. VRT vraagt daarenboven regelmatig aan de medewerkers om hun paswoord te veranderen. “De kans dat iemand met de wachtwoorden rechtstreeks op een bedrijfsaccount kan inloggen, is dus eerder klein”, klinkt het.

LEES OOK: Opnieuw groot datalek met paswoorden: hoe weet je of je erbij bent? Hoe stel je beter wachtwoord in?

Ook de KU Leuven sust. “Er is geen enkele reden tot paniek”, zegt woordvoerder Sigrid Somers. “Onze IT-dienst heeft het onderzocht en er zou geen enkele KU Leuven-account geïmpacteerd zijn. Er zijn geen KU Leuven-systemen gehackt, en geen wachtwoorden vanuit onze systemen gelekt. Er is dus ook geen probleem inzake de werking van onze organisatie.”

De universiteit blijft wel alert. “We zetten sterk in op een preventieve aanpak. Zo zijn KU Leuven-accounts stevig beschermd dankzij onze multifactorauthenticatie, de KU Leuven Authenticator, die voor alle actieve accounts van medewerkers en studenten verplicht is. We bewaren ook geen centrale wachtwoorden in leesbare vorm in onze databanken en hebben duidelijke richtlijnen inzake het gebruik van wachtwoorden. Alle medewerkers en studenten moeten regelmatig hun KU Leuven-wachtwoord verplicht wijzigen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen