Copyright NDZ/STAR MAX/IPx 2023

Dikke laag smog boven VS door bosbranden, in New York alarmpeil overschreden: "Zeer ongezonde lucht"

Over een groot deel van het noorden en noordoosten van de Verenigde Staten hangt een dikke laag smog. Die is afkomstig van honderden bosbranden in buurland Canada. In de miljoenenstad New York is het alarmpeil voor de luchtkwaliteit overschreden. Voor mensen met longproblemen en voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen is de luchtkwaliteit er problematisch. Er wordt opgeroepen om binnen te blijven.

Al een aantal weken woeden in de Canadese provincie Quebec hevige bosbranden. De schadelijke rook die daarbij vrijkomt, waait al bijna een week richting de Verenigde Staten. Daardoor is boven het noorden en noordoosten van de VS een dikke laag smog ontstaan, een soort mist van rook. De wolkenkrabbers, die op een heldere dag van kilometers ver te zien zijn, zijn bijna onzichtbaar geworden. "De lucht ziet hier bij momenten oranje", beschrijft VS-correspondent Björn Soenens. "Vliegtuigen kunnen niet meer opstijgen of landen op LaGuardia Airport."

BEKIJK - "Het ziet er apocalyptisch uit", Amerika-correspondent Björn Soenens beschrijft het bijzondere tafereel vanuit New York:

Videospeler inladen...

Alarmpeil overschreden

Op verschillende plaatsen gingen de luchtkwaliteitsalarmen af. Onder meer in New York City is de lucht "zeer ongezond". De concentratie fijn stof in de miljoenenstad was gisteren meer dan 10 keer hoger dan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het inademen van een hoge concentratie fijn stof wordt gelinkt aan een aantal gezondheidsproblemen zoals astma, hartaandoeningen en aandoeningen aan de luchtwegen. "Bij het inademen kan het fijn stof de longen aantasten en in de bloedstroom terechtkomen", weet Soenens.

"Aan mensen met ademhalingsproblemen wordt intussen aangeraden om binnen te blijven", voegt hij eraan toe. Ouderen, kinderen, zwangere vrouwen en mensen met luchtweg- of hartaandoeningen behoren tot de risicogroepen. Verschillende scholen in New York City gelasten daarom buitenactiviteiten af. "De toestand kan zeker nog een dag of twee duren."

BEKIJK - "Mensen die nu buiten zware inspanningen leveren, krijgen concentraties binnen vergelijkbaar met die van een roker":

Videospeler inladen...

Meest gelezen