Copyright Maskot Bildbyrå

Ruim helft van de Belgen tevreden over combinatie job en privé en daarmee zijn we Europees koploper

Als Belgen zichzelf punten mogen geven over hun werktevredenheid en de balans tussen werk en privéleven, dan is ons land koploper binnen Europa. Dat blijkt uit een bevraging van het sociaal secretariaat SD Worx, bij ruim 16.000 werknemers in 16 landen. Twee op de drie Belgen zeggen tevreden te zijn over hun job, tien procent is dat niet. Ruim de helft is tevreden over de balans tussen werk en privé.

SD Worx komt als grootste sociaal secretariaat in ons land met deze cijfers naar buiten, naar aanleiding van "de dag van het werkplezier" op 8 juni. In hun onderzoek werd aan werknemers uit 16 Europese landen gevraagd om zelf een score te geven aan bepaalde aspecten van hun job.

Belgen geven zichzelf een hoge score op werktevredenheid, net als Nederlanders, Denen en Zwitsers. Ongeveer twee op drie (66%) zegt tevreden te zijn op het werk. Alleen de Noren scoren nog hoger met 72%. De Italianen en de Kroaten staan onderaan de lijst, met "maar" iets meer dan de helft van de werknemers die zegt tevreden te zijn met zijn job. Ongeveer één op de tien werknemers geeft expliciet aan niet zo tevreden te zijn met zijn job.

Autonomie, betrokkenheid en competentie: daar geloven we in, als het gaat over motivatie en werkgeluk

SD Worx deed een bevraging bij 16.000 werknemers in 16 landen

"Er wordt te weinig gesproken over deze mooie Belgische tevredenheidscores. Werk maakt gelukkig. Wij geloven sterk in het ABC-model voor motivatie en werkgeluk: autonomie, betrokkenheid en competentie. Het is goed om hier als werkgever op in te zetten, maar gelukkig zijn op het werk vraagt natuurlijk ook een inspanning van werknemers zelf, bijvoorbeeld door zich bij te scholen en te blijven evolueren", zegt Katleen Jacobs, Consultant van SD Worx daarover.

De combinatie tussen werk en privé is waarschijnlijk nooit af

SD Worx deed een bevraging bij 16.000 werknemers in 16 landen

Opvallend: als het gaat over de combinatie werk-privé doet geen enkel Europees land beter dan België en Finland. Meer dan de helft van de werknemers (53%) uit beide landen is tevreden over die balans. In de top vijf staan ook nog de Denen, de Noren en de Nederlanders. Tegelijk vindt ongeveer één op vijf (19%) van de Belgen dat het evenwicht werk-privé beter kan.

"De zoektocht naar een goed evenwicht tussen werk en privé is bijzonder moeilijk en waarschijnlijk nooit af. We blijven evalueren waar verbeteringen mogelijk zijn. Zo voerde de wetgever het recht op deconnectie in, maar het zijn werkgevers die dit verder uitwerken en faciliteren door bijvoorbeeld goede afspraken over de verwachtingen en meer soepele werkuren", aldus SD Worx.

Meest gelezen