De strijd om lithium is nog niet gestreden: “Westen behoudt voordeel op China”

China ontgint steeds meer lithium in Afrikaanse landen. Het land wil een derde van de lithiumproductie in handen krijgen, maar het Westen behoudt een belangrijk voordeel. Business AM sprak met Jasper Roctus, onderzoeker in Oriental Languages and Cultures aan de UGent, over de gevolgen.


Beluister hier het volledige interview met Jasper Roctus:


Waarom is dit belangrijk?

De ontginning van lithium is belangrijk voor de productie van batterijen en dus voor de energie-omslag. China heeft nooit fel ingezet op benzine, maar wil de lithiummarkt nu domineren. Daardoor blijft het Westen achter bij de vergroening.
  • Roctus: “China bezit op zich nog een redelijke voorraad lithium, maar dat staat totaal niet in verhouding met wat het nodig gaat hebben in de toekomst. En daarnaast wordt op dit moment nog veel lithium gewonnen in landen die China niet noodzakelijk heel goed gezind zijn, zoals bijvoorbeeld Chili en vooral Australië, wat zich de laatste tijd steeds meer van China afkeert.”
  • “China kijkt nu bijvoorbeeld naar instabiele regimes in Afrika, waar het westen niet komt. Zimbabwe en Mali bijvoorbeeld. Die landen kijken wel positief naar China omdat dat land met weinig vragen komt aanzetten, maar met veel geld.”

Westerse transparantie

  • “Veel van die Afrikaanse landen zijn nogal bevreesd over het feit dat China de rauwe lithium ontgint en dan meteen meeneemt naar andere plekken om verder om te zetten naar chemicaliën alvorens er batterijen van te maken. Zimbabwe komt nu met een exportverbod, waarbij men zegt dat China het lithium bij hen moet bewerken en dan pas mag exporteren”, vertelt Roctus. “Qua transparantie houdt het Westen nog altijd een voorsprong op China. Een aantal landen die wat stabieler zijn, bijvoorbeeld Namibië, kijken toch liever naar het Westen voor investeringen.”
  • “En tot slot blijft er nog één grote vraag op het gebied van lithium: blijft het wel het goud op de markt van de elektronische voertuigen? Als er bijvoorbeeld een nieuwe batterij wordt ontwikkeld die op iets anders gebaseerd is, dan verplaatst de vraag zich weer naar dat nieuwe mineraal. Net zoals lithium opeens kwam opzetten een aantal jaar geleden.”

(nd)

Meer