Grondwaterstanden licht gedaald tegenover vorige maand, maar nog steeds aanzienlijk beter dan jaar geleden

De grondwaterstanden in Vlaanderen zijn nog steeds aanzienlijk beter dan vorig jaar. In 8 op de 10 meetplaatsen is het grondwaterpeil nu normaal, hoog of zeer hoog. Vorig jaar was dat in slechts 4 op de 10 meetplaatsen het geval. De grondwaterstanden zijn door een droge tweede helft van mei wel licht gezakt. En ze zullen waarschijnlijk verder dalen want tot midden juni wordt weinig of geen regen voorspeld.

Een maand geleden konden we een forse verbetering van de grondwaterstanden in Vlaanderen aankondigen. De natte lente had een normaal, hoog of zeer hoog grondwaterpeil in bijna 9 op de 10 meetplaatsen tot gevolg. De tweede helft van mei was kurkdroog, maar ook nu staan we er nog een stuk beter voor dan dezelfde periode vorig jaar.

In 8 op de 10 meetplaatsen is het grondwaterpeil op dit moment normaal (59 procent), hoog (24 procent) tot zeer hoog (3 procent). Vorig jaar noteerde de Vlaamse Milieumaatschappij nog in 6 op de 10 meetplaatsen lage tot zeer lage peilen.

Grondwaterstanden?

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) publiceert maandelijks een analyse van de grondwaterstanden op basis van peilmetingen op 150 plaatsen in Vlaanderen. Daarvoor kijken ze naar het zogenaamde ondiepe grondwater, dat zich in de bovenste watervoerende grondlagen bevindt en onderhevig is aan weer en klimaat. Dat wordt beschouwd als een goede graadmeter voor onze watervoorraad.

De grondwaterstanden zijn belangrijk, omdat grondwater wordt gebruikt voor onder meer de drinkwaterwinning, landbouw, industrie, natuur en energie. Als het grondwater te laag staat of verontreinigd is, kan dat negatieve effecten hebben op natuur- en woongebieden.

Weinig neerslag op komst

Maar tot 13 juni wordt er amper neerslag voorspeld. Dat betekent dat er gedurende een maand zo goed als geen regen zal zijn gevallen. Dat zullen we volgende maand uiteraard voelen aan de grondwaterstanden, voorspelt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Onderstaande kaart geeft de grondwaterstanden weer op de verschillende meetplaatsen in Vlaanderen:

Bron: VMM

"De toestand is nog niet zorgwekkend, maar het is belangrijk om - zoals steeds - spaarzaam met ons water te blijven omspringen. Als burger, maar ook als bedrijf, organisatie of overheid", reageert minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Na de droogte van 2022 hebben we ons verder voorbereid op een mogelijk droge zomer in 2023 en liggen de draaiboeken klaar."

De toestand is nog niet zorgwekkend, maar het is belangrijk om - zoals steeds - spaarzaam met ons water te blijven omspringen

Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"Met de Blue Deal proberen we ons aan te passen aan dat veranderende klimaat door regenwater tijdens hevige regenbuien beter op te vangen en in de grond te laten infiltreren. We geven waterlopen meer volume zodat ze meer water opvangen en houden regenwater langer vast in gebieden die daar van nature geschikt voor zijn. Met ons Blue Deal decreet zal bovendien elke volgende Vlaamse regering verplicht zijn die investeringen verder te zetten."

Meest gelezen