Vlaamse regering screent gebruik persoonlijk logo door ministers: Demir meermaals in de fout

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft deze legislatuur zeven keer haar persoonlijk logo gebruikt in overheidscommunicatie. Dat raakt bekend in de nasleep van de heisa rond federaal staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo). Die kwam onder vuur te liggen voor het gebruik van haar logo en nam uiteindelijk ontslag.

Eind april nam staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) ontslag. Haar stoel ging aan het wankelen toen bekend raakte dat ze het gebruik van haar logo oplegde aan organisaties die subsidies kregen van haar departement. Het gebruik van persoonlijke logo's van politici is verboden bij overheidscommunicatie. 

N-VA eiste haar ontslag nadat Schlitz over de kwestie loog in het parlement en haar logo op nog meer plaatsen bleek te staan. In de heisa toen dook al eenzelfde voorbeeld op van Zuhal Demir. Ze gebruikte haar logo in overheidscommunicatie toen ze staatssecretaris voor Gelijke Kansen was in 2018.

Ze noemde het nieuws daarover toen "een afleidingsmanoeuvre". Demir gaf toe dat het gebruik van haar logo verkeerd was maar vond de situatie met Schlitz niet vergelijkbaar omdat ze er niet over loog.  

Logo prominent in beeld

Nu blijkt dat Demir haar logo ook deze legislatuur, als Vlaams minister, meermaals opduikt in overheidscommunicatie. Op verschillende brochures en documenten van de Vlaamse overheid prijkt haar logo. In totaal zeven keer. Onder andere in het 'Plan van Aanpak Duurzaam Samenleven met het Everzwijn', waar haar logo zelfs op het voorblad staat, en het 'Vlaams Klimaatadaptieplan'. Ook nu is in de documenten online haar logo nog te zien. 

Logo Demir op brochure

Andere Vlaamse ministers gingen niet in de fout

De voorbeelden komen naar boven na een screening door de regering op het gebruik van logo's door ministers. Demir was het enige lid van de Vlaamse regering dat het persoonlijk logo "incorrect" liet gebruiken in overheidscommunicatie.

Dat maakte minister-president Jan Jambon (N-VA) bekend na een parlementaire vraag van oppositielid Chris Janssens (VB). Jambon bevestigt dat Demir zich niet aan de regels hield, de logo's zullen verwijderd worden.

"Terecht, want elke zweem van belangenvermenging moet worden vermeden", reageert Janssens, "Een minister treedt niet op in eigen naam, maar vertegenwoordigt de regering."

Demir stopt met logo

"Er is nergens een koppeling met subsidies", verdedigt Demirs woordvoerder het gebruik van het logo. "Alle documenten waarin het logo staat zijn goedgekeurd door het parlement. Er is een grijze zone als het gaat over het gebruik van het logo. We hebben eind april beslist om alles te laten screenen. Om alle discussie te vermijden hebben we het gebruik van het logo stopgezet."

BEKIJK - Zuhal Demir over persoonlijk logo:

Meest gelezen