Moormaki Kimmie neemt kleintje overal mee naartoe: “Op de buik van mama valt jong helemaal niet op”

Hoor je dat geknor? Dat zijn de moormaki’s, vertelt de ranger in het doorloopperk van de maki’s in Planckendael. De familie moormaki’s deelt het perk met een groep ringstaartmaki’s. Die zijn alom bekend na hun vertolking in de animatiefilm Madagascar. De moormaki’s zijn minder bekend, maar lokken nu toch meer verbaasde blikken, want mama Kimmie heeft een jong op haar buik hangen.

Bieke Lathouwers

Papa Oreo slingert fier mee door het perk, net als grote zus Xhuna. Het is ook snel duidelijk dat de ringstaartjes onderdoen voor de moormaki’s. Vanaf het moment dat de moormaki’s naderen, schuift de witzwarte garde braaf op. Als het mooi weer is, genieten de ringstaartjes op het gazon midden in het perk van de warme zonnestralen, terwijl de moormaki’s eerder op en onder het dak kruipen.

Net als wij passeren, begint het te regenen en dan gaat de hele bende schuilen. Ze houden niet van water, zo veel is duidelijk. Water (lees: een vernevelaar) is dan ook het enige wapen waar de rangers over beschikken. Als een van de aapjes deugnieterij uithaalt, spuiten de rangers verneveld water naar de snoodaard. Dat is genoeg om hen weg te jagen.

Net als de bezoekers en de rangers, zijn ook de verzorgers heel blij met het derde jong in drie jaar. “Wij zijn superenthousiast dat het weer zo goed gegaan is”, ­reageert verzorger Elke. “We hadden een vermoeden dat Kimmie zwanger was, want ongeveer een maand voor haar bevalling was ze zo’n 100 gram bijgekomen. De laatste weken zagen we echt dat ze wat zwaarder geworden was. Uiteindelijk is het jong geboren op 24 maart.”

Vlak na de geboorte was het kleintje grijs-bruin van kleur. Intussen is haar vacht bruin geworden en weten we dus dat het een meisje is.© ZOO Planckendael/Jonas Verhulst

Geur van mama

“Een moormakigeboorte verloopt vrij vlot. Wij zijn ’s morgens toegekomen en plots was er een kleintje”, weet Elke. “Wij moeten daar helemaal niet bij helpen. Het jong hangt op de buik van de mama waardoor het niet opvalt en op die manier extra beschermd wordt. Na ongeveer een maand kruipt het naar de rug van de mama en reist het zo overal mee naartoe.”

Je kan als bezoeker niet alleen zien hoe Kimmie haar kleintje met zich meedraagt, maar ook hoe ze het warm houdt met haar staart en hoe ze haar kleintje wast. “Dat is om het jong proper te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat het naar de mama ruikt”, weet de verzorgster.

Het kleintje kleurt bij de geboorte grijs-bruin, net als de buik van mama. Zo zit het goed gecamoufleerd. Na enkele maanden verandert het jong van kleur en wordt duidelijk welk geslacht het heeft. Mannetjes worden zwart, vrouwtjes krijgen een bruinige kleur. “Intussen is duidelijk dat Kimmie en Oreo opnieuw een dochtertje hebben, want het jong is meer dan twee maanden oud en kleurt mooi bruin.” Het meisje krijgt de naam Yuna, die kozen de verzorgers samen met de fans.

“Het jong hangt vlak na de geboorte op de buik van de mama omdat het erg beschermd moet worden. Op de buik van zijn mama, valt het helemaal niet op”

Makiverzorger Elke

MOORMAKI-ID

  • Leefgebied: Madagaskar en de nabijgelegen eilanden Nosy Be en Nosy Komba
  • Biotoop: regenwoud
  • Voeding: vruchten, jonge bladeren, bloemen, paddenstoelen en af en toe ongewervelde dieren zoals duizendpoten
  • Klasse: lemuren
  • Draagtijd: 125 – 127 dagen
  • Lengte: 39-45 centimeter, staart: 51-65 centimeter
  • Gewicht: 1,9 – 2 kilogram
  • Status: ernstig bedreigd
  • Opvallend: Hoewel duizendpoten gif afscheiden als verdediging, sterven moormaki’s niet van het vergif van de duizendpoten die ze af en toe eten. Ze smeren hun vacht zelfs in met het gif als hulpmiddel om zich te beschermen tegen insecten.

Kimmie met haar jong.© Patrick De Roo