Zo’n 150 demonstranten protesteren bij start van rechtszaak tegen Greenpeace-actievoerders.© rr

Zo’n 150 demonstranten protesteren bij start van rechtszaak tegen Greenpeace-actievoerders

Brugge -

Aan het gerechtsgebouw in Brugge is vanochtend actiegevoerd bij de start van het proces tegen veertien Greenpeace-actievoerders. Zij staan terecht voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge tijdens een actie aan de gasterminal van Fluxys.

Een groep activisten van Greenpeace bezette op woensdag 29 april urenlang de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge. Vijf rubberboten voeren het terrein van Fluxys op, naar eigen zeggen met toestemming van de exploitant. De actievoerders klommen vervolgens op de dokken die gebruikt worden om gastankers te lossen en laden. Met de actie vroeg Greenpeace om een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen.

Na afloop van de actie werden veertien activisten opgepakt. Het Brugse parket besliste om hen via snelrecht te vervolgen voor het binnendringen van de haven. Het gaat om vijf Belgen, drie Duitsers, twee Oostenrijkers, twee Nederlanders, een Fransman en een Brit. Door de verzwarende omstandigheden riskeren ze in theorie tot een jaar gevangenisstraf en/of tot 8.000 euro boete.(Lees verder onder de foto)

© aft

Voor de zitting verzamelden ongeveer 150 sympathisanten zich voor het gerechtsgebouw. “Dit proces is duidelijk een poging om klimaatactivisten te ontmoedigen en de vrijheid van meningsuiting te beknotten”, reageerde Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België. Daarnaast hekelde de verdediging de houding van de politie, die alle identiteiten van de aanwezigen in de zittingszaal noteerde. “Wij zullen niet verschijnen als er de volgende keer nog een identiteitscontrole zal zijn”, stelde meester Mieke Van den Broeck.

De komende maanden krijgen alle partijen de kans om hun standpunten op papier te zetten. De zaak zal op 4 oktober gepleit worden. (Later meer)

© aft

© aft

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer