Online

Nadat wachtwoorden van ruim 500.000 Belgen zijn gelekt: hoe beschermt u zich best tegen hackers?

© getty

Door een lek op een marktplatform van hackers zijn bedrijfswachtwoorden van meer dan 500.000 Belgen openbaar gekomen. Op de lijst staan adressen van medewerkers van de UGent, KU Leuven en de openbare omroep, schrijft de VRT zelf. Wellicht gaat het om oude wachtwoorden. Hoe kunt u zich beschermen tegen hackers?

dd, md

1. Tweestapsverificatie

U kunt het risico op hackers aanzienlijk verminderen door op twee manieren te bewijzen wie u bent. Daarvoor kiest u naast uw wachtwoord nog een extra factor ter identificatie. Een goede en populaire optie zijn authenticator-apps, zoals Google Authenticator en Microsoft Authenticator. Die apps genereren een tijdelijke cijfercode wanneer u ergens wil inloggen.

Een andere populaire optie is de Itsme-app waar steeds meer Belgische apps gebruik van maken. U hoeft geen cijfercode in te voeren, maar wel te wachten op een pop-up en die aan te klikken. Google biedt eigenaars van een Android-smartphone een extra optie aan voor hun Google-account, namelijk Google-prompts. Ook dat genereert een pop-up waarmee u bevestigt dat u het bent.

Denk er wel aan dat u, als u een bepaald apparaat als tweede factor gebruikt, dat altijd bij moet hebben. In sommige gevallen kunt u wel kiezen wanneer u de tweede factor moet bovenhalen: telkens wanneer u de dienst gebruikt, periodiek of alleen wanneer u inlogt vanaf een ‘nieuw’ apparaat.

2. Beveilig uw belangrijkste accounts

Wie met uw e-mailadres aan de haal gaat, kan uw wachtwoorden op talloze diensten die u gebruikt resetten. Concreet: uw e-mail is het allereerste dat u moet beveiligen. Zo goed als alle grote e-maildiensten ondersteunen tweestapsverificatie. Die optie kunt u in het instellingenmenu aanzetten.

Voor Gmail is het klusje snel geklaard: op myaccount.google.com gaat u naar Beveiliging en vervolgens Verificatie in twee stappen. Daar kunt u kiezen tussen Google-prompts, Google-authenticator of een aantal andere opties. Bij ­Microsoft (voor uw Windows- en/of Outlook-account) gaat u naar account.microsoft.com en dan naar Beveiliging > Beveiligingsdashboard > Geavanceerde beveiligingsopties. Daar vindt u de opties voor Verificatie in twee stappen.

3. Verschillende wachtwoorden en een wachtwoordkluis

Er zijn twee vuistregels die u in het achterhoofd moet houden als het over wachtwoorden gaat: maak ze lang en gebruik voor elke website een nieuw wachtwoord. Het lijkt praktisch onmogelijk om tientallen wachtwoorden te onthouden, maar een wachtwoordkluis kan als geheugensteuntje dienstdoen.

Een wachtwoordkluis vervangt uw wachtwoorden niet, maar onthoudt ze én vult ze voor u in wanneer u ze nodig hebt. Lastpass is een uitstekende keuze. De gratis basisversie volstaat voor veel mensen. Het addertje onder het gras? De wachtwoordkluis is zelf ook beveiligd met een wachtwoord. Een superwachtwoord dat u maar beter goed onthoudt, dus.

Als u er toch voor kiest om uw wachtwoord met uw collega, beste vriendin of broer of zus te delen – wat overigens niet aan te raden valt – denk er dan eerst even over na of u zoveel van uw persoonlijkheid wil blootgeven.