Direct naar artikelinhoud
NieuwsGeld

Belfius verhoogt als eerste grootbank rente op spaarrekeningen, ook Keytrade trekt rente op

Belfius verhoogt als eerste grootbank rente op spaarrekeningen, ook Keytrade trekt rente op

Belfius verhoogt als eerste grootbank de rente op de spaarrekeningen. Dat meldt de bank in een persbericht. Ook KeyTrade Bank verhoogt de rente.

Op de gewone spaarrekening bij Belfius gaat de rente vanaf juli van 0,50 procent naar 0,90 procent. Op de spaarrekening met een hogere getrouwheidspremie gaat de rente van 0,80 procent naar 1,25 procent.

Bij de Spaarrekening stijgt de basisrente van 0,35 procent naar 0,45 procent en de getrouwheidspremie van 0,15 procent naar 0,45 procent. De Belfius Fidelity-Spaarrekening zal 0,2 procent basisrente opleveren in plaats van 0,15 procent en de getrouwheidspremie zal stijgen van 0,65 procent naar 1,05 procent. De getrouwheidspremie is bij de spaarboekjes pas verworven voor bedragen die 12 maanden na storting ononderbroken op de rekening blijven staan. Voor stortingen die gedaan worden voor 1 juli 2023 geldt nog de oude getrouwheidspremie, voegt Belfius nog toe.

“Gelet op de evolutie van de rente op de financiële markten heeft Belfius besloten om de basisrente en de getrouwheidspremie op de spaarrekeningen aan te passen”, klinkt het in het persbericht.

De voorbije weken was vanuit de politiek de druk opgevoerd op de banken om de rente te verhogen omdat de Europese Centrale Bank haar toonaangevende rente al meermaals verhoogd heeft. De afgelopen weken hebben heel wat kleinere banken zoals MeDirect, NIBC en Santander hun rentevoeten al verhoogd.

Lees ook

De discussie over de lage spaarrentes aan de hand van vier uitspraken: ‘Eén argument wordt vaak vergeten’

Econoom Gert Peersman: ‘Als dat fiscale voordeel van spaarboekjes afgeschaft wordt, zullen we wel een verschuiving zien’

Ook KeyTrade, het Belgische bijkantoor van Arkéa Direct Bank NV, verhoogt vanaf 12 juni de rente op de spaarrekening ‘Azur’. De basisrente wordt opgetrokken van 0,60 naar 0,90 procent. De getrouwheidspremie stijgt van 0,30 procent naar 0,50 procent. Op de zogenaamde ‘High Fidelity’-rekening, waar het geld minstens een jaar moet blijven staan, gaat de basisrente zelfs naar 0,75 procent en de getrouwheidspremie naar 1,35 procent.

Naar alle verwachting zullen de andere grootbanken snel volgen.

“Ik ben blij dat vandaag een eerste grootbank de stap zette waardoor de concurrentie zal moeten reageren”, zegt Alexia Bertrand, staatssecretaris voor Consumentenbescherming (Open Vld) bij De Tijd. “Dit toont ook aan dat het niet nodig is onmiddellijk naar wettelijke initiatieven te grijpen: de concurrentie doet haar werk en zorgt er voor dat ons spaargeld meer zal opbrengen”