Archiefbeeld© AFP

Zeker 21 doden bij twee aanslagen in Burkina Faso

Bij twee aanslagen in Burkina Faso zijn maandag minstens 21 mensen gestorven. Wellicht zijn de aanslagen het werk van jihadisten. Dat melden lokale veiligheidsbronnen.

jvh
Bron: BELGA

In Sawenga zou maandag een gewelddadige botsing hebben plaatsgevonden tussen soldaten, gesteund door hulptroepen uit het burgerleger, en gewapende terroristische groeperingen. Een vijftal soldaten zou daarbij gewond geraakt zijn, minstens 18 soldaten stierven. De eenheden zouden deelgenomen hebben aan een veiligheidsoperatie in het gebied. Daarbij werden mogelijk meer dan vijftig terroristen “geneutraliseerd”. Ondertussen gaat de operatie nog door.  

Daarnaast was er volgens een politiebron “in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw een gewelddadige aanval gericht op het grenspolitiebureau van Yendéré, nabij Ivoorkust”. Daar kwamen een politieagent en twee burgers om het leven.

Na recente invallen door jihadistische groeperingen, zijn al heel wat mensen gevlucht naar Ivoorkust. Het land herbergt zo’n 18.000 vluchtelingen uit Burkina Faso, meer dan twee keer zoveel als in 2022 volgens de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR).

Burkina Faso zit sinds 2015 in een spiraal van jihadistisch geweld, die ook in onder andere buurlanden Mali en Niger opdook. Het geweld heeft de afgelopen zeven jaar meer dan 10.000 doden geëist, zo berekenden ngo’s. Meer dan twee miljoen mensen zijn ontheemd. Volgens de regering controleert het leger 65 procent van het nationale grondgebied.

Het land wordt sinds september vorig jaar geregeerd door een militaire junta onder leiding van kapitein Ibrahim Traoré, die aan de macht kwam na een staatsgreep, de tweede in acht maanden. Sindsdien eist men in hoofdstad Ouagadougou het vertrek van Franse soldaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer