Toerisme Vlaanderen wil minder grote cruiseschepen in havensteden: "Beperkte opbrengst en veel vervuiling"

Er moeten minder grote cruiseschepen aanmeren in onze Vlaamse havensteden. Dat staat in een nieuw onderzoek van het Agentschap Toerisme Vlaanderen. Volgens het onderzoek brengt het cruisetoerisme te weinig op en is de uitstoot van de schepen slecht voor de gezondheid van inwoners die in de havensteden wonen.

Er komen per jaar meer dan een half miljoen cruisetoeristen naar Vlaanderen en Brussel. Tijdens hun verblijf spenderen ze meer dan 25 miljoen euro aan souvenirs, bier en chocolade. Maar uit een nieuw onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat dat maar een klein deel is van alle toeristische inkomsten. "En er zijn ook nadelen voor het milieu", zegtĀ onderzoekster Marjan Nauwelaert.Ā Ā 

In 2019 hebben de cruiseschepen naar schatting meer dan 10.000 ton CO2 uitgestoten. "Vooral grote en oude cruiseschepen stoten veel uit", vertelt Nauwelaert. "Dat is het grootste probleem in Antwerpen. Daar geeft ruim 60 procent van de inwoners aan dat ze menen dat cruiseschepen een negatieve ecologische impact hebben op hun stad."

De stad Antwerpen minimaliseert de overlast door de cruiseschepen en blijft voorstander van cruisetoerisme, al is ze ook geen vragende partij voor veel meer schepen. "Antwerpen is Venetiƫ niet", klinkt het bij schepen Koen Kennis (N-VA). "Wij hebben vooral kleinere riviercruises en een dertigtal zeecruises. En we zien bovendien dat cruisetoeristen in onze stad ongeveer evenveel uitgeven als gewone toeristen, dus ze blijven meer dan welkom."

Twee cruiseschepen per dag

In Brugge zien ze de cruisetoeristen minder graag komen. "Het grootste probleem is dat ze maar een beperkte tijd in onze stad aanwezig zijn", zegt schepen voor Toerisme Mieke Hoste (Vooruit). "Die toeristen komen in grote groep en ze blijven vaak samen, wat voor een overdrukte op bepaalde plaatsen zorgt. Gemiddeld spenderen ze ook maar een derde van wat de verblijfstoeristen betalen."

"We moeten wel benadrukken dat het aantal cruisetoeristen in Brugge al sterk gedaald is de voorbije jaren", vult burgemeester Dirk De fauw (CD&V) aan. "Dat komt door de afspraken die wij hebben met de haven van Zeebrugge. Daar mogen maar twee cruiseschepen per dag aanmeren."

Ook Gent wil het aantal zeecruises beperken

Ook in Gent is het enthousiasme over de cruiseschepen eerder lauw. De helft van de Gentenaars wil dat er minder grote cruiseschepen aanmeren in de Gentse haven. De toeristen die aanmeren in de Gentse haven bezoeken vaak Gent en Brugge, maar dat levert amper iets op. Zo geven ze weinig geld uit tijdens hun bezoek en de schepen zijn erg vervuilend, vinden de Gentenaars.

Het cruiseschip Boudicca dat vorig seizoen in Gent aangemeerd lag
Ā© Dirk Verleyen

De stad Gent probeert alleszins het cruisetoerisme te ontmoedigen. Vanaf volgend jaar legt Gent een verbod op voor het aanmeren van zeecruises. Ook het aantal riviercruises wordt beperkt. Waar er nu tot 12 cruiseschepen door de stad mogen varen, worden er dat in de toekomst maar 5. Om de ecologische impact te verkleinen, zullen de schepen die aanmeren hun motoren niet meer mogen laten draaien om elektriciteit op te wekken. Ze zullen verplicht worden elektriciteit te gebruiken vanop de wal. De maatregelen passen in een ruimer plan van de stad om het toerisme in Gent leefbaar te houden.

Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) wil de studie van Toerisme Vlaanderen nu aangrijpen omĀ de toekomst van hetĀ cruisetoerisme te herbekijken. "Het debat moet gevoerd worden over het beperken en spreiden van de impact, zowel voor de inwoners als voor ons leefmilieu. Samen met de betrokken steden en de bevoegde commissie in het parlement gaan we het gesprek daarover aan."

Meest gelezen