Ron DeSantis, gouverneur van Florida en Republikeins presidentskandidaat
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Gouverneur en presidentskandidaat Ron DeSantis liet migranten overvliegen van Florida naar Californië: onderzoek naar ontvoering 

De Amerikaanse staat Californië onderzoekt twee incidenten waarbij vliegtuigen met 36 vluchtelingen en migranten arriveerden in Sacramento, de hoofdstad van Californië. Gouverneur Ron DeSantis zou hen vanuit Florida onder valse voorwendselen naar Californië hebben gestuurd. De staat Californië onderzoekt of er sprake is van ontvoering.

In de Amerikaanse staat Californië zijn op een week tijd twee vliegtuigen aangekomen met Colombiaanse en Venezolaanse vluchtelingen en migranten. Het eerste vliegtuig arriveerde vorige vrijdag in Sacramento, waarna 16 migranten voor de deur van een lokale kerk werden afgezet. Maandag arriveerde een tweede vlucht, met opnieuw 20 mensen aan boord.

Source: Associated Press
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Uit enkele documenten die de migranten bij zich hadden, bleek dat ze uit Florida kwamen. Het team van gouverneur en Republikeins presidentskandidaat Ron DeSantis bevestigt dat hij de vliegtuigen naar Californië stuurde. De gouverneur investeerde in zijn staat grofweg 12,8 miljoen euro in het “Unauthorized Alien Transport Program”. Dat programma houdt in dat hij immigranten die illegaal de Amerikaanse grens overstaken naar zogenaamde “sanctuary cities” doorstuurt. De migranten die vrijdag in Californië toekwamen, waren van Florida naar New Mexico gebracht. Daar werden ze op het vliegtuig naar Sacramento gezet. 

Wat zijn "sanctaury cities"?

“Sanctuary cities” of “toevluchtsoorden” zijn Amerikaanse steden waar migranten zonder papieren niet moeten vrezen voor uitzetting. De stad verleent geen hulp aan de Immigration and Custom Enforcement (ICE), de federale politiedienst die illegale migranten het land uitzet. Volgens de Amerikaanse non-profit FAIR tellen de Verenigde Staten meer dan 500 steden en gebieden toevluchtsoorden, waaronder Los Angeles, Chicago en Denver.

De autoriteiten in Californië onderzoeken of er bij de vluchten sprake is van ontvoering. De Californische strafwet stelt namelijk dat een persoon die van buiten de staatsgrenzen mensen "door middel van geweld of fraude" naar Californië overbrengt, zich schuldig maakt aan ontvoering. De migranten zouden dan wel ingestemd hebben met de vlucht, maar meerderen onder hen begrijpen amper Engels. Daarnaast zouden hen jobs zijn beloofd als ze op het vliegtuig stapten. Het team van DeSantis reageerde dat alle migranten vrijwillig meegingen.

Een eeuwige strijd, rood versus blauw

Het is niet de eerste keer dat DeSantis migranten wegstuurt naar blauwe staten, waar Democraten de plak zwaaien. In september 2022 stuurde hij 49 Venezolaanse migranten vanuit Texas naar Martha’s Vineyard, in de noordelijke staat Massachusetts. Ook bij die zaak overwegen de autoriteiten nog gerechtelijke stappen.

DeSantis vindt zijn beleid een logisch gevolg van wat hij het "opendeur-beleid" van president Joe Biden noemt. Volgens hem moedigen de "sanctuary cities" illegale immigratie aan, dus moeten zij die mensen opvangen. Waar de Democraten zijn acties veroordelen, zijn de Republikeinen lovend. De gouverneur is trouwens niet de enige die migranten voor politieke doeleinden gebruikt. Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van Texas, stuurde vorig jaar nog twee bussen met illegale immigranten naar het huis van vice-president Kamala Harris in Washington, D.C.

BEKIJK - Ex-luitenant en "puddingvingers", wat moet je weten over Ron DeSantis?

Videospeler inladen...

Meest gelezen