© atv

Hoge Raad Justitie overweegt onderzoek naar gevoel van ‘klassenjustitie’ in Sanda Dia-proces na aandringen van Kamercommissie

De Kamercommissie Justitie dringt er bij de Hoge Raad voor de Justitie op aan een onderzoek te voeren naar het gevoel van ‘klassenjustitie’ dat is ontstaan naar aanleiding van het arrest in de zaak-Sanda Dia. De HRJ heeft de kwestie hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni.

Steven De Bock, Belga

Het arrest in de zaak rond de dood van Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een doopritueel van studentenclub Reuzegom, deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Nogal wat mensen vinden dat de achttien Reuzegommers die de bewuste doop organiseerden er gemakkelijk van af zijn gekomen met werkstraffen en een boete. Ook uit politieke hoek kwam er al kritiek, bij monde van onder meer partijvoorzitters Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).

Oppositiepartij PVDA vroeg in de Kamercommissie Justitie om een debat over het maatschappelijk gevoel van ‘klassenjustitie’ dat naar aanleiding van de zaak is ontstaan, maar een objectieve discussie is moeilijk, alleen al omdat er bijvoorbeeld heel weinig onderzoek naar gedaan is. De Hoge Raad voor Justitie om dergelijk onderzoek vragen is een optie, maar dat kan alleen door de minister van Justitie of door de voltallige Kamer.

De Commissie heeft de knoop woensdag doorgehakt: voorzitster Kristien Van Vaerenbergh zal in een brief aan de HRJ laten weten dat de Commissie voorstander is van een onderzoek naar de kwestie. Het orgaan had die vraag volgens haar hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni. Indien nodig kunnen er nadien nog bijkomende hoorzittingen georganiseerd worden.

Onderzoek naar Julie Van Espen

Volgens Veerle Vertongen, administrateur van de HRJ, is zo’n onderzoek eerder uitzonderlijk. Er werd eerder al onderzoek gedaan naar de dood van de Slowaakse man Jozef Chovanec in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. En naar de omstandigheden van de vrijlating van een man die nadien een agent doodde in Schaarbeek. Maar het bekendste onderzoek van de HRJ is ongetwijfeld dat naar de dood van Julie Van Espen. De jonge vrouw (23) werd gedood door een man die vrij was in afwachting van zijn proces in beroep. Het zorgde voor een maatschappelijke ophef die vergelijkbaar is met die na het Sanda-Diaproces.

LEES OOK. Ouders Julie Van Espen roepen Justitie op het matje, vier jaar na moord: “Ze had nog geleefd als iedereen zijn verantwoordelijkheid had genomen”

De HRJ toonde zich opvallend streng in het dossier-Van Espen en deed verschillende aanbevelingen om dergelijke drama’s in de toekomst te voorkomen. Ze blijft ook opvolgen wat er met die aanbevelingen gebeurt.

Volgens Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke wacht de kamercommissie Justitie nu af wat de HRJ volgende weel zal beslissen. “Het is beter als ze zelf tot zo’n onderzoek beslissen. Maar als ze niet op eigen houtje een onderzoek starten, dan acht ik de kans heel groot dat de vraag alsnog door het parlement zal worden gesteld.” Voorzitter Kristien Van Vaerenbergh zal uit naam van de kamercommissie alvast een brief aan de HRJ schrijven om te laten weten dat zij voorstander zijn van een onderzoek.

LEES OOK. Protest tegen Reuzegom-arrest waait over naar Nederland: actie gepland aan Belgische ambassade

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER