Direct naar artikelinhoud
NieuwsIran

Gelekte documenten tonen hoe Iran akkoord ‘à la belge’ zoekt met Zweden voor professor Djalali

Ahmadreza Djalali zit nog altijd vast in een Iraanse gevangenis, Olivier Vandecasteele kwam eind vorige maand vrij.Beeld AFP/RV

Iran wil VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali ruilen voor Hamid Nouri, een Iraniër die in Zweden vastzit. Het Iraanse regime wou daarom een verdrag met Zweden afsluiten, zoals het ook met België deed. Dat blijkt uit gelekte documenten in het bezit van De Morgen. Maar ondertussen blijkt dat Iran ook een Zweedse ngo-medewerker heeft opgepakt.

“Aangezien Djalali al meer dan vijf jaar in de gevangenis zit, is hij niet langer een bruikbare hefboom: zijn executie zal enkel negatieve gevolgen hebben voor ons land.”

Dat staat in een intern document van begin dit jaar van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is een van de vier documenten die hackerscollectief Ghiam Sarnegouni (‘Opstand tot de omverwerping’) deze week heeft gelost. Het collectief, gelieerd aan de Iraanse oppositiegroep MEK, hackte servers van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In het document vraagt het ministerie om een gevangenenruil naar voren te schuiven.

“De vrijlating van Djalali kan op de agenda worden gezet onder de vorm van humanitaire actie, zonder zelfs maar te doen alsof we tegen Hamid Nouri hebben uitgewisseld.”

Hamid Nouri is in Zweden veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de zuiveringen van duizenden opposanten door het Iraanse regime in 1989. Er loopt nog een beroepsprocedure, maar in eerste aanleg is hij schuldig bevonden aan “zware misdaden tegen het internationaal recht” en “moorden”. Als assistent-aanklager van de Gohardasht-gevangenis zou Nouri slachtoffers geselecteerd hebben en de executies georganiseerd. Dat kwam neer op een zuivering van de gewapende oppositie van de Volksmoedjahedien (MEK).

Een ander document uit dit lek toont dat Iran al langer aanstuurt op een ruil tussen Djalali en deze Nouri. In november vorig jaar ging er een brief van het kabinet van de Iraanse president naar het ministerie van Buitenlandse Zaken met de vraag om werk te maken van een uitleveringsverdrag met Zweden. Iran werkte toen al aan zo’n verdrag met België, al maakte het kabinet van de president zich zorgen over de procedure bij het Grondwettelijk Hof daartegen in ons land.

Om een ruil met Zweden te versieren plande het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken propaganda-acties tegen de MEK. Berichten op sociale media en in de reguliere pers moesten de MEK verdacht maken. Dat vond Iran nodig aangezien MEK-leden getuigden op het proces tegen Nouri. De MEK verzet zich nu tegen een mogelijke ruil, zoals het zich ook in België verzette tegen de vrijlating en overbrenging van terrorist Assadollah Assadi, die geruild is voor Olivier Vandecasteele.

Iran voerde onlangs de druk op Zweden op met de executie van de Zweedse Iraniër Habib Farajollah Chaab. En vorige week raakte in de Zweedse pers bekend dat Iran opnieuw een Zweed heeft aangehouden: een ngo-medewerker zonder Iraanse nationaliteit, net als Olivier Vandecasteele.