Ontsnapte zeearend van kunstenaar Koen Vanmechelen gevangen in Nederland: "Hopelijk snel terug in Genk"

Een zeearend die eind maart ontsnapte uit Labiomista, het park van kunstenaar Koen Vanmechelen in Genk, is gevangen in Vijfherenlanden, in Nederland. Dat meldt de lokale burgemeester. Vanmechelen laat weten dat de arend op dit moment in quarantaine zit. Hij hoopt dat de arend deze of volgende week terug in Genk is.

"Raak", tweet de burgemeester van Vijfheerenlanden, in de provincie Utrecht, Sjors Fröhlich deze namiddag. Hij deelt ook een video waarop het schot te zien is waarmee een dierenarts de zeearend verdooft die eind maart ontsnapte uit het dierenpark Labiomista in Genk van kunstenaar Koen Vanmechelen.

Het gaat om een van de twee zeearenden die eind maart ontsnapten uit het park. "Het gaat om een koppel Stellers zeearenden, vogels die nagenoeg met uitsterven bedreigd zijn", verduidelijkt Vanmechelen. Beide dieren werden al verschillende keer gespot in België en Nederland, maar konden nog niet gevangen worden. Tot nu.

"Ik kreeg vandaag een bericht dat een van de arenden vrij laag zat", vertelt Vanmechelen. "Een Nederlands team en de Dierenambulance, waarmee wij al geruime tijd in contact zijn, zijn onmiddellijk uitgerukt en zij hebben de arend kunnen vangen."

Op dit moment is de zeearend nog in quarantaine zodat dierenartsen kunnen onderzoeken hoe het met de vogel  gesteld is. "Het dier heeft lang rondgezworven en is uiteraard verzwakt, dus we moeten afwachten wat er de komende dagen mogelijk is", aldus Vanmechelen die hoopt dat het dier "deze of volgende week" terug in Genk is.

Andere zeearend mogelijk gespot in Groningen

Toen het koppel zeearenden eind maart ontsnapte, werd verwacht dat de dieren snel zouden verzwakken en gemakkelijk te vangen zouden zijn, omdat ze in Labiomista nooit leren jagen hebben, maar niets bleek minder waar. "Ze zijn nu al een tijdje op pad en hebben onderweg kippen, hazen en zelfs wilde ganzen gevangen."

De tweede zeearend die eind maart ontsnapte, zou ondertussen gespot zijn in Groningen. "Er waren de laatste tijd tegenstrijdige berichten: sommige bronnen zeiden dat de arend die in Groningen werd opgemerkt, een Amerikaanse zeearend zou zijn."

"Maar ik kreeg zonet telefoon dat het toch om een Stellers zeearend zou gaan", zegt Vanmechelen tegen VRT NWS. "We weten nog niet of het onze arend is, maar we gaan ervan uit van wel. Hopelijk zijn beide dieren dus binnenkort terug thuis."

Meest gelezen